Premierul Florin Cîţu anunţă un nou target pentru vaccinare: 5 milioane de persoane imunizate până în iunie. Pe listele de aşteptare sunt însă mai puţin de 1 milion de români care vor să facă vaccinul

Autor: Georgiana Mihalache 10.04.2021

Premierul a anunţat un nou comitet interministerial pentru măsurile de revenire la normalitate de la 1 iunie, însă nu a precizat varianta luată în calcul pentru acest deziderat.

În următoarele două luni urmează să ajungă 8,3 milioane de doze de vaccin, a anunţat ieri premierul Florin Cîţu, care a spus că în cel mai rău scenariu, până la începutul lunii iunie vor fi 5 milioane de români vaccinaţi.

Din calculele ZF, pentru a atinge acest prag, ar însemna ca zilnic să fie vaccinaţi în jur de 50.000 de oameni, nivel atins în prezent în România. Totuşi, deşi suntem în etapa a treia de vaccinare, în care are acces inclusiv populaţia generală, sub 1 milion de oameni sunt în prezent înscrişi pe listele de aşteptare la nivel naţional.

„Astăzi (5 aprilie - n.red.) sunt înregistrate sau pe lista de aşteptare în platforma de programare, 767.000 de persoane. Dintre acestea au fost notificate 442.000 de persoane şi programate 64% dintre ele, 282.000. Deci este nevoie să ne înregistrăm de platformă, pentru că vom avea dozele de vaccin. Este o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia. Singura soluţie este campania de vaccinare“, a spus premierul Cîţu într-o conferinţă de presă.

Oficialul nu a dat însă detalii despre soluţiile pentru ca oamenii să se înscrie în platforma de vaccinare pentru a primi imunizarea în faţa viru­sului. Pentru a reveni la normalitatea de dinainte de pandemie, premierul a anunţat că va crea un comitet aflat în subordinea sa, care va include toate ministerele şi va avea invitaţi şi asociaţii, patronate pentru a pregăti revenirea la normalitate.

„Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Sunt două luni foarte im­portante pentru noi, luna aprilie şi luna mai. Pentru că, în aceste două luni, vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România şi sunt foarte importante, pentru că, la finalul lunii, mai ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem aproape, cu siguranţă cinci milioane vaccinate. Este o cifra importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, important ca, la sfârşitul lunii mai, să vorbim de revenirea economiei“, a mai spus Cîţu.

Luni, la ora 17, în platforma de vaccinare mai erau locuri libere doar pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a precizat că vrea ca nivelul de vaccinare să atingă 100.000 de persoane imunizate pe zi, însă nu a precizat când anume se va realiza acest obiectiv. Ieri au ajuns în ţară peste 500.000 de doze din vaccinul Pfizer.