Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de patru zile la sfârşitul acestei luni

Autor: Alexandru Nanu 07.04.2021

La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanţă de patru zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Paştelui. Astfel, ziua de 30 aprilie (vineri) va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 2 mai este sărbătorit Paştele Ortodox va fi liberă pentru că este duminică, ziua de 3 mai este doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă.

Două dintre zilele libere legal de la începutul lunii mai sunt sărbătorite în weekend, respectiv 1 şi 2 mai care pică într-o zi de sâmbătă, respectiv duminică.

Zilele libere care urmează în 2021 sunt:

1 iunie (Ziua Copilului) - marţi;
20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminică;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) - marţi;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) - miercuri;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - sâmbătă şi duminică.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.