ZF Agropower 2021. Denis Ţopa, decan Facultatea de agricultură, USAMV Iaşi: Cadrele didactice trebuie să înveţe în permanenţă despre noile tehnologii. Vorbim despre drone, despre sateliţi, despre agricultură de precizie

Autor: Florentina Niţu 07.04.2021

♦ Anual, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi are circa 4.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ♦ Universitatea a investit peste 10 mil. euro din fonduri europene în cercetare şi dotarea cu echipamente performante ♦ În prezent, deţine singurul fitotron din ţară cu 11 camere climatice unde se pot simula condiţii climatice de la Ecuador până la Cercul Polar.

Denis Ţopa, decanul Facultăţii de agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agro­nomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi, care pregăteşte anual circa 1.500 de studenţi, masteranzi şi docto­ranzi din cei aproximativ 4.000 care vin la această universitate, consideră că pentru for­marea unei generaţii de manageri de ferme şi antreprenori care să răspundă la nevoile viitorului, profesorii trebuie să înveţe în per­manenţă despre noile tehnici şi tehnologii.

„Vorbim de agricultură inteligentă, lucrurile se întâmplă cu un ritm rapid şi ca să ţinem pasul trebuie să ne punem la punct cu noutăţile. Cadrele didactice trebuie să înveţe în permanenţă despre noile tehnologii. Vorbim despre rate variabile de semănat, despre drone, despre sateliţi, despre GPS, despre agricultură de precizie”, a spus Denis Ţopa în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi al Băncii Transilvania. El a absolvit Facultatea de agricultură din cadrul USAMV Iaşi în 2004 şi susţine că lucrurile s-au schimbat radical faţă de când era student. Acesta afirmă că universitatea a investit foarte mulţi bani în infratructură, în echipamente, maşini şi utilaje performante, astfel încât să pregătească tinerii studenţi într-un cadru propice. 

„Între 2010 şi 2015 s-a derulat un proiect european în valoare de 10 milioane de euro prin care am creat Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, institut în care lucrează cercetători, cadre didactice, dar în punem şi la dispoziţia fermierilor. În plus, studenţii fac practică aici. În permanenţă ne gândim să atragem fonduri europene. Avem propuneri de proiecte depuse şi previziunile sunt bune. Încercăm să retehnologizăm ferma vegetală a universităţii”, a menţionat Denis Ţopa.

El a subliniat că universitatea deţine singurul fitotron din ţară cu 11 camere climatice unde se pot simula condiţii climatice de la Ecuador până la Cerul Polar. „Avem resurse să investim în continuare în echipamente performante şi studenţii noştri pot beneficia de stadii de practică.”

Însă, în pofida investiţiilor în noi tehnologii şi cercetare, el afirmă că există anumite sincope în învăţământul post-universitar, unde tineri pregătiţi nu pot rămâne fără susţinerea părinţilor sau a mediului privat, deoarece bursele de susţinere sunt mult prea mici.

„Am investit mult în infrastructură, dar este o problemă mare cu personalul. Ne luăm cercetătorii, doctoranzii, din absolvenţii de master. Bursa unui doctorand în primul an de studii e de 1.500-1.600 de lei, foarte puţini bani, şi cu greu reuşim să ne acoperim numărul de doctoranzi şi uneori îi pierdem pe cei mai buni. Este o problemă la nivel naţional şi guvernul ar trebui să se sesizeze în această privinţă”, a adăugat Denis Ţopa.

El a precizat că doctoranzii care rămân în cadrul universităţii să facă cercetare sunt implicaţi de către cadrele didactice în proiecte de cercetare cu mediul privat pentru suplimentarea veniturilor, „altfel nu ar putea să reziste”.