Din ce în ce mai aproape de ruşi: Ungaria va fi prima ţară UE care devine membră a Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, bancă regională condusă de Rusia

Autor: Alex Ciutacu 06.04.2021

Ungaria vrea să devină prima ţară din Uniunea Europeană care se alătură ruşilor în Banca Eurasiatică de Dezvoltare, a anunţat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, citat de Bloomberg.

Banca are sediul la Moscova şi grupează Rusia şi alte cinci ţări care au făcut partea din Uniunea Sovietică, inclusiv Kazahstan.

Ungaria vrea să devină membră a băncii pentru a-şi extinde investiţiile din Asia Centrală, a explicat Peter Szijjarto.

Totodată, el a menţionat că statul va folosi una dintre băncile pe care le deţine – Eximbank – pentru a pregăti o facilitate de creditare de 170 de milioane de dolari, menită să aducă legături de business mai strânse între Ungaria şi Kazahstan.

Dacă va intra în Banca Eurasiatică de Dezvoltare, acesta va fi încă o mutare prin care permierul ungar Viktor Orban se apropie de est şi de Rusia.

Pentru context, Ungaria este deja membră a unei alte bănci conduse de Rusia, şi-anume Banca Internaţională de Investiţii. În 2019, Ungaria a fost criticată grav de aliaţii din Vest, când a decis ca sediul acestei bănci regionale să se mute de la Moscova la Budapesta.