Piaţa interbancară a revenit în martie pe deficit de lichiditate, după două luni de excedent. BNR a cumpărat titluri de stat de 112,7 mil. lei în martie de pe piaţa secundară, după şase luni de pauză

Autor: Claudia Medrega 11.04.2021

♦ Deficitul de lichiditate a fost în martie de circa 2 mld. lei, după ce în februarie a fost excedent de 2,4 mld. lei, iar în ianuarie surplusul de lichiditate a depăşit 8,3 mld. lei ♦ Împrumuturile repo ale băncilor de la BNR din martie, primele din 2021, au fost de 2,26 mld. lei, iar cele Lombard au ajuns la 636,7 mil.lei.

Deficitul de lichiditate a re­ve­nit în luna martie 2021 pe pia­ţa interbancară, după ex­cedentul din lunile ianua­rie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la banca centrală în special prin operaţiuni repo bilaterale, în timp ce creditele de ur­gen­ţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard, au fost mai mici.

Odată cu intrarea pieţei interbancare din nou pe deficit de lichiditate, BNR a re­devenit în martie creditor net în raport cu băncile comerciale.

BNR le-a dat băncilor în martie 2021 lichiditate prin operaţiuni repo bilaterale, iar stocul mediu zilnic a ajuns la circa 2,26 mld. lei.