O veste bună pentru companiile afectate de criză: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing

Ziarul Financiar 07.04.2021

De asemenea, Guvernul a aprobat şi schema de minimis aferentã Programului IMM Leasing, pentru asigurarea resurselor financiare necesare întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor afiliate, depãşirea crizei generate de actualul context economic, menţinerea locurilor de muncã şi asigurarea continuitãţii activitãţii.

„În ceea priveşte Programul IMM Invest, a fost eliminatã principala constrângere a beneficiarilor în accesarea creditelor, şi anume lipsa garanţiilor şi crearea necesarului de lichiditate financiarã”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor (MF).

Plafonul de garantare pentru acest program, aferent anului 2021, este de 15 miliarde de lei, din care pentru Subprogramul AGRO IMM Invest plafonul este de 1 miliard de lei.

„Prin normele metodologice sunt stabilite acordarea de facilitãţi şi fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar, prin Subprogramul Agro IMM Invest,
prin extinderea categoriei beneficiarilor eligibili, precum şi acordarea grantului care constã în subvenţionarea în procent de 100% a dobânzii aferente creditelor acordate beneficiarilor pe o perioadã de 8 luni de la data acordãrii creditului, subvenţionarea integralã a comisionului de administrare şi a comisionului de risc pe toatã perioada de valabilitate a garanţiei şi o componentã nerambursabilã de maximum 10% din valoarea finanţãrii garantate. Componenta nerambursabilã se acordã în termen de 1 an de la data solicitãrii transmise la Ministerul Finanţelor de cãtre FNGCIMM pe baza Deciziei de platã, în funcţie de utilizarea creditului garantat”, se mai arată în comunicat.

În cazul creditelor de investiţii acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar ce aplicã în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest, se acordã o perioadã de graţie de maximum 24 de luni, rambursarea creditelor efectuându-se în cel puţin 2 rate pe an, pentru rambursarea principalului, iar pentru celelalte categorii de beneficiari eligibili în cadrul Programului IMM Invest perioada de graţie este de maximum 18 luni la rambursarea principalului, la începutul perioadei de creditare.

Ministerul Finanţelor a anunţat că Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri normele metodologice ale programelor IMM Invest, IMM Factor şi IMM Leasing.

Pentru beneficiarii Subprogramului AGRO IMM INVEST, Ministerul Finanţelor plãteşte granturile, reprezentând dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru şi a creditelor pentru investiţii pe o perioadã de 8 luni de la data acordãrii creditului, valoarea comisionului de administrare şi a comisionului de risc, în procent de 100%, precum şi componenta nerambursabilã în valoare de maximum 10% aplicatã la valoarea finanţãrii garantate, din bugetul de stat.

În cazul Programului IMM Factor, se pot accesa granturi în limita cumulului rezultat din valoarea integralã a comisionului de risc şi a celui de administrare şi din valoarea rezultatã prin aplicarea unui
procent de 50% la valoarea dobânzilor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.

„Plafonul total al garanţiilor pentru anul 2021 este de 1 mld. lei, iar normele metodologice aprobate stabilesc costul total al finanţãrilor acordate în cadrul Programului, compuse din:

a) rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjã fixã de 2,5 % pe an. Aceastã marjã include dobânda, comisionul de factoring, precum şi orice alt comision perceput de finanţator;
b) un alt cost îl reprezintã comisionul de risc – comisionul datorat Ministerului Finanţelor de cãtre beneficiarul Programului;
c) comisionul de administrare – comisionul datorat FNGCIMM de cãtre beneficiarul Programului pentru întreaga perioadã de valabilitate a garanţiei”, a transmis Ministerul Finanţelor..

De asemenea, sunt reglementate activitãţile desfãşurate de cãtre beneficiari care nu pot fi garantate în cadrul Programului.

Potrivit MF, pentru programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje s-a aprobat un plafon al garanţiilor care pot fi emise în anul 2021 în valoare de 2 miliarde lei, respectiv echivalentul subvenţiei brute al ajutorului sub formã de garanţii aferent acestui plafon, în valoare de 50,9 milioane lei.

Ministerul Finanţelor subvenţioneazã dobânzile aferente finanţãrilor de tip leasing financiar în procent de pânã la 50%, pe o perioadã de 8 luni de la data acordãrii finanţãrii, comisionul de administrare şi comisionul de risc în procent de 100% (costuri de garantare - finanţare) în cadrul unei scheme de ajutor de minimis asociatã acestui program. MF reglementeazã prin Normele de aplicare excluderea din marjã (3,5%) a dobânzii aplicate pentru prefinanţare, având în vedere faptul cã avansul nu este parte componentã a finanţãrii garantate de stat şi prelungeşte valabilitatea schemei de ajutor de minimis pentru angajamentele legale încheiate pânã la 31 decembrie 2021 şi pânã la 31 octombrie 2022 perioada pânã la care se pot face plãţi în cadrul acestei scheme.

Reprezentanţii MF susţin că este creatã posibilitatea înscrierii în Program şi a altor finanţatori, prin menţinerea şi pentru acest an a alocãrii pro-rata de cãtre FNGCIMM a plafonului de garantare finanţatorilor participanţi în Program, în baza solicitãrilor formulate de cãtre aceştia.