Business internaţional. Bursele europene se apropie de noi recorduri pe fondul recuperării economice: investitorii încep să privească dincolo de perioadele de lockdown

Autor: Eduard Ivanovici 08.04.2021

Pieţele de capital din Europa se îndreptată spre noi niveluri record datorită speranţelor generate de recuperarea economiei mondiale, continuând să alimenteze optimismul investitorilor. Indicele paneuropean STOXX 600 a reuşit să depăşească maximul atins în luna februarie şi a şters pierderile provocate de pandemie în ultima sesiune.

De asemenea, indicii burselor din Londra şi Frankfurt – FTSE 100 şi, respectiv, CAC 40 – au reuşit să stabilească noi recorduri istorice. Anterior, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că economia globală ar putea înregistra un plus de 6% în 2021, după ce estimase o creştere de 5,5% în prima lună a anului. Eduard Ivanovici

Un alt factor care a stimulat rezultatele a fost reprezentat de pachetele financiare lansate de administraţia Biden, în valoare de 3.900 de miliarde de dolari, bani ce vor fi folosiţi pentru infrastructură şi susţinerea persoanelor afectate de criză.

„Investitorii din piaţa de capital se concentrează asupra unor perspective economice pozitive. Credem că încrederea este susţinută de o serie de dovezi conform cărora peisajul macroeconomic va continua să se îmbunătăţească”, spune divizia Global Wealth Management din cadrul băncii elveţiene UBS, conform Financial Times. Rezultatele vin pe măsură ce al treilea val de coronavirus a impus închiderea parţială a principalelor economii ale continentului, Germania, Franţa şi Italia înăsprind restricţiile de circulaţie în ultimele săptămâni.

„Pieţele tind să privească peste perioadele de lockdown. Perspectivele industriei turismului arată tot mai bine, însă pot întâmpina probleme din cauza noilor variante ale virusului şi ritmului încet de vaccinare din Europa”, a declarat  Emmanuel Cau, şeful diviziei europene de strategii pentru piaţa de capital din cadrul Barclays, una dintre cele mai mari bănci din Regatul Unit.