Polonia îşi duce mai departe visul de a deveni poarta de intrare a investitorilor sud-coreeni în Europa

Autor: Catalina Apostoiu 07.04.2021

Polonia consideră Coreea de Sud drept un partener economic major şi doreşte să-şi întărească în continuare relaţiile cu aceasta dincolo de e-mobilitate pentru a-şi reveni în forţă de pe urma pandemiei, anunţa recent Tadeusz Koscinki, ministrul polonez de finanţe, scrie Polandin.

Potrivit Emerging Europe, firmele sud-coreene au investit masiv în Polonia în ultimii ani, încă de când cele două ţări au încheiat un parteneriat strategic în 2013. Dacă această ţară avansează în continuare cu investiţii în sectoarele imobiliar, al energiei nuclear şi construcţiei de aeroporturi, după cum intenţionează, Polonia şi-ar putea realiza obiectivul de a deveni poarta de intrare a puterii asiatice în Uniunea Europeană.

Conform datelor Agenţiei Poloneze pentru Investiţii şi Comerţ (PAIH), 260 de companii sud-coreene investesc deja în economia poloneză, Coreea de Sud pozi­ţionându-se astfel drept cel mai mare investitor asiatic din această ţară. Aceasta a devansat China în 2018.

Deşi firmele sud-coreene desfăşoară investiţii într-un număr de economii central şi est-europene de ani întregi, Polonia este în mod clar favorita acestora: în ultimii cinci ani cea mai mare parte a investiţiilor acestora în regiune a fost realizată în Polonia (aproximativ 56%, sau 5,1 miliarde de euro), aceasta fiind urmată de Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

În 2019, valoarea totală a investiţiilor coreene directe realizate în Polonia s-a ridicat la 2,2 miliarde de dolari, relevă datele băncii centrale poloneze, citate de Polandin.

Ministrul polonez de finanţe se aşteaptă la o „colaborare fructuoasă“ în sectoarele e-mobilităţii şi securităţii cibernetice, dar şi în alte sectoare, încurajând companiile coreene să investească în continuare în Polonia.

Cea mai mare investiţie este cea realizată de LG Chem într-o fabrică de baterii pentru maşini electrice, care şi-a început producţia în 2018 în apropiere de oraşul Wroclaw din sud-vestul ţării, făcând din Polonia cel mai mare exportator de baterii litiu-ion din Europa.