Mihaela Pană, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox: Anul 2020 a adus tranzacţii cu valori foarte mari, iar această tendinţă s-a păstrat şi pentru anul 2021

Autor: Ramona Cornea 08.04.2021

​Anul 2020 a adus tranzacţii cu valori foarte mari, iar această tendinţă s-a păstrat şi pentru anul 2021, spune Mihaela Pană, Partner Residential Agency în cadrul companiei Cushman & Wakefield Echinox.

”În anul 2020 tendinţa a fost crescătoare, chiar dacă ne-am lovit de pandemia de COVID-19. Anul a adus tranzacţii interesante. În ceea ce priveşte piaţa premium, cumpărătorul şi-a dorit o suprafaţă mai mare şi a făcut o trecere de la un apartament cu o suprafaţă de terasă mai mică la un penthouse sau de la un penthouse la o vilă. Anul 2020 a adus tranzacţii cu valori foarte mari, iar această tendinţă s-a păstrat şi pentru anul 2021. Începutul acestui an noi l-am marcat cu vânzări de penthouse-uri care nu au fost achiziţii cu scop investiţional. Există şi această tendinţă de a achiziţiona pentru a face un plasament. Asistăm la o schimbare şi o redefinire a zonelor, atât din punctul de vedere al proiectelor, cât şi a arhitecturii”, a spus Mihaela Pană în cadrul videoconferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială. Cum schimbă munca de acasă vânzările de locuinţe?

Ce a mai declarat Mihaela Pană în cadrul videoconferinţei:

·         Până în urmă cu 2-3 ani, vedeta pieţei erau clădirile de birouri şi se pare că pandemia a schimbat puţin raportul. Piaţa de birouri stagnează şi ne confruntăm cu o redefinire a ei, în timp ce rezidenţialul a explodat.

·         Constatăm că alături de zona de birouri au început să apară proiecte foarte mari care se adresează cumpărătorilor din zona mediu-plus şi plus.

·         Situaţia pe care o traversăm a adus noi nevoi ale cumpărătorilor, iar dacă aceste complexe mari oferă facilităţi multiple, ele vor fi predominante în perioada următoare. Uitându-ne pe statistici, aceste proiecte vor deveni dominante. Numai în zona de nord va genera în perioada următoare proiecte care vor însuma în jur de 30.000 -35.000 de unităţi, proiecte care nu au fost demarate.

·         În această perioadă, există o nevoie constantă de a achiziţiona pentru a locui, există potenţial de creştere şi cred că se va menţine şi în perioada următoare. A fost o creştere neagresivă, una firească. Piaţa va rămâne stabilă şi va avea în continuare potenţial de creştere.

·         Sunt destul de mulţi cumpărători care au luat în considerare o locuinţă care să fie mai mare, mai liniştită, mai aproape de o pădure sau un lac. Sunt cumpărători care au copii şi au realizat că este mult mai benefică pentru ei o casă pe pământ.

·         Este clar că această pandemia a schimbat vieţile tuturor şi ne-a ajutat să ne repoziţionăm. Eu nu cred că vom reveni la situaţia de dinainte de 2020, majoritatea va lucra în un sistem de muncă de acasă alternativ. Programul de lucru se va schimba, va fi mult mai multă flexibilitate în programul în care trebuie să venim la birou.