Costin Schmidt, director de dezvoltare afaceri constructii, Electrogrup: Din punctul nostru de vedere, problema cea mai mare este variaţia foarte mare a preţurilor materialelor de construcţii

Autor: Ramona Cornea 08.04.2021

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile de construcţii este variaţia mare a preţurilor materialelor de construcţii, spune Costin Schmidt, director de dezvoltare afaceri construcţii în cadrul companiei Electrogrup.

”Din punctul nostru de vedere, problema cea mai mare este variaţia foarte mare a preţurilor materialelor de construcţii, care în prima parte a anului a luat o turnură foarte agresivă. Aceasta este o provocare în a găsi un echilibru între ofertele şi business plan-urile dezvoltatorilor cu costurile de vânzare ale apartamentelor către utilizatorul final. Cu această provocare ne-am luptat”, a spus Costin Schmidt în cadrul videoconferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială. Cum schimbă munca de acasă vânzările de locuinţe?

Ce a mai declarat Costin Schmidt în cadrul videoconferinţei:

·         Din punctul nostru de vedere, al constructorului, preţurile din zona construcţiilor rezidenţiale menţin o creştere uşoară. Din punct de vedere al utilizatorului final, am constatat, de asemenea, o creştere uşoară.

·         Noi am demarat un proces de angajare de personal din afara UE. Avem în prezent un grup de angajaţi adus şi urmează şi alte eşaloane pe care trebuie să le angajăm în cadrul companiei. Marea parte a proiectelor sunt desfăşurate cu constructori şi oameni din România.

·         Problema a fost cu distribuitorii de materiale de construcţie din România, care au fost afectaţi de crize mondiale, atât la fier unde a fost o creştere de 30% a preţului faţă de sfârşitului lui 2020, cât şi la ciment, la PVC ne lovim iarăşi de o creştere de 30%. Sunt materiale care afectează destul de sever o construcţie.

·         Senzaţia este că piaţa de rezidenţial este în creştere. Din perspectiva unui constructor, vedem foarte multă efervescenţă, vedem multe licitaţii pregătite. Cred că cel puţin 10 licitaţii urmează să mai apară în Bucureşti şi în oraşele mari.

·         Preţurile construcţiilor nu pot evolua decât în sus din cauza preţurilor materialelor. Mai este aici şi provocarea cu forţa de muncă.

·         Cred că o variantă hibrid de muncă va funcţiona în perioada următoare şi pe o perioadă mai lungă, iar acest lucru va determina o adaptare a dezvoltatorilor.