Primele 20 de contracte de achiziţii publice încheiate în 2020 valorează peste 6,5 mld. lei. Cel mai scump proiect este pentru o cale ferată

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.04.2021

Alstom Transport, Spedition UMB şi Sa & Pe Construct sunt câştigătorii celor mai mari trei contracte de achiziţii publice încheiate în 2020 în România. Dacă „lider“ este un contract de aproape 3 miliarde de lei, pen­tru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, cele­lal­te proiecte de pe podium valorează 680 mil. lei, res­pectiv 670 mil. lei, arată datele furnizate de Confidas.ro la solicitarea ZF.

Spedition UMB şi-a adjudecat contractul pentru pro­iec­tarea şi execuţia secţiunii 3B din autostrada Braşov-Târgu-Mureş-Cluj-Oradea, în vreme ce Sa & Pe Con­struct se ocupă de proiectarea şi execuţia tronsonului 3 din dru­mul expres Craiova-Piteşti. Cele două firme sunt ale ace­luiaşi acţionar, Dorinel Umbrărescu, recunoscut pentru parteneriatele sale cu statul.

Câştigătoarea celui mai valoros contract de anul tre­cut este însă Alstom Transport, o companie care dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul feroviar, cu afaceri de 246,7 mil. lei în 2019. Alstom a implementat, printre altele, şi soluţiile de sem­na­lizare electronică din magistrala 5 a metroului din Bu­cu­reşti, pusă în funcţiune în toamna lui 2020.

În total, primele 20 de contracte au o valoare cumulată de peste 6,5 miliarde de lei, arată calculele ZF.