Inegalităţile create de pandemie: Ţările bogate se vaccinează de 25 de ori mai rapid decât cele sărace. Când va atinge planeta imunitatea de turmă în ritmul actual de inoculare

Autor: Eduard Ivanovici 10.04.2021

Circa 40% din vaccinurile anti-coronavirus administrate la nivel mondial au mers către oamenii din cele mai bogate 27 de ţări, care reprezintă doar 11% din populaţia planetei. La polul opus, statele sărace (11% din populaţia globului) au primit numai 1,6% din vaccinurile administrate până acum, conform unei analize realizate de Bloomberg.

Cu alte cuvinte, ţările bogate se vaccinează de 25 de ori mai rapid decât cele sărace.

Statele Unite ale Americii deţin 24% din totalul dozelor anti-COVID-19, deşi înregistrează sub 4,3% din populaţia planetei, în timp ce Pakistanul – de exemplu – are doar 0,1% din vaccinurile disponibile în prezent, numărând 2,7% din populaţia mondială.

Tiparul se repetă peste tot în lume, alimentat de eforturile ţărilor bogate de a cumpăra din timp miliarde de vaccinuri, suficient pentru a-şi acoperi populaţia de două-trei ori.

SUA intenţionează să îşi imunizeze 75% din cetăţeni de-a lungul următoarelor trei luni. Între timp, aproape jumătate din ţări nu au reuşit să îşi acopere 1% din populaţie. Totuşi, este de notat faptul că peste 40 de naţiuni nu au reuşit să fie incluse în calculele Bloomberg întrucât nu au publicat date cu privire la programele de inoculare. Statele respective reprezintă aproape 8% din populaţia globală.

Între timp, doar 3 din cele 54 de ţări africane au reuşit să îşi imunizeze peste 1% din populaţie.

Cea mai recentă rată de inoculare a fost de aproximativ 17 milioane de doze la nivel mondial, ceea ce se traduce prin atingerea imunităţii de turmă în aproxiamtiv doi ani.