Deficitul comercial a crescut cu 17% în februarie 2021, depăşind 3 mld. euro: Cele mai importante destinaţii ale exporturilor româneşti au economiile semiînchise. Exporturile româneşti scad în februarie

Autor: Răzvan Botea 12.04.2021

Exporturile de bunuri ale României în primele două luni din 2021 au fost de 11,2 mld. euro, în scădere cu 3,7%, în vreme ce importurile au crescut cu 0,2%, până la 14,3 mld. euro l Deficitul comercial a fost de 3 mld. de euro, mai mare cu 15%.

Exporturile României au fost de 5,8 mld. de euro în februarie 2021, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi lună din 2020, în vreme ce importurile de bunuri au fost de 7,7 mld. euro, în creştere cu 6,1%. În consecinţă, deficitul comer­cial la bunuri al României s-a adâncit cu 17%, până la 1,9 mld. de euro în fe­brua­rie 2021, arată datele publicate vi­neri de Institutul Naţional de Sta­tistică (INS).

Deficitul comercial la bunuri al României s-a adâncit constant în ultimii ani. Exporturile, chiar dacă au crescut, nu au făcut faţă creşterii importurilor. Pandemia a accentuat această tendinţă, în contextul în care în economiile vestice, principalii par­teneri comerciali ai României, a scăzut cererea pentru produsele exportate de România. „Deficitul este de o lungă pe­rioadă de timp şi pandemia a  accentuat tendinţa, pentru că expor­tu­rile depind de modurile în care ru­lează pieţele externe. Piaţă euro­peană unde a existat criză deter­minată de pandemie sau unele pieţe nu au mai fost atât de favorabile, iar industria noastră şi exporturile sunt foarte dependente de industria auto, care în anul 2020 a avut un an foarte slab”, comentează Aurelian Dochia, profesor de economie şi analist economic. Guvernul se aşteaptă ca în 2021 situaţia exportului net să se mai amelioreze faţă de 2019 şi 2020, când a contribuit negativ cu -1,7 puncte procentuale în fiecare an la evoluţia economiei. În 2021, exporturile nete ar contribui negativ cu 1,4 pp la creşterea economică de 4,3%, potrivit estimărilor Prognozei. Prognoza lui Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroe­conomică al Băncii Transilvaniei, este în linie cu anti­ciparea guvernului: „Conform sce­nariului macroeconomic central BT ne aşteptăm la ameliorarea  contri­buţiei exportului net la ritmul anual al economiei în trimestrele urmă­­toare, după contribuţia nefavorabilă din anul pandemic 2020“.

Această perspectivă este susţinută de premisele de ameliorare a  ofertei interne de bunuri şi servicii, de persistenţa ratei de economisire la un nivel ridicat şi de deprecierea cursului de schimb real efectiv al monedei naţionale.”

Pentru relansarea economiilor vestice, care ar angrena creşterea exporturilor României, toată lumea mizează pe vaccinare şi pe ridicarea restricţiilor care să dinamizeze cererea. Aproape jumătate din exporturile de bunuri ale României se duc către primii 5 parteneri comerciali: Germania, Franţa, Italia, Ungaria şi Polonia. Deşi toate cele 5 ţări au luat faţa României la ritmul de vaccinare, doar Ungaria a ridicat din restricţii, în vreme ce în celelalte economii restricţiile sunt mai dure decât în România: în Franţa este lockdown naţional şi în Polonia magazinele non-esenţiale sunt închise.

„Este vorba de anumite sectoare care suferă mai mult decât altele şi din păcate industria auto a suferit şi s-ar putea să continue să sufere în perioada de pandemie, în primul rând pentru că restricţiile care sunt impuse înseamnă mai puţină deplasare”, mai spune Aurelian Dochia.

În ceea ce priveşte primele două luni ale anului 2021, vânzările externe de maşini şi echipamente pentru transport, care înseamnă 50% din exporturile de bunuri ale României, au scăzut cu 0,9%. Pe categorii, printre cele mai mari căderi s-au înregistrat  la exporturile de băuturi şi tutun, care au scăzut cu 20,5% în februarie-ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Per total, exporturile de bunuri ale României în primele două luni din 2021 au fost de 11,2 mld. euro, în scădere cu 3,7%, în vreme ce importurile au crescut cu 0,2%, până la 14,3 mld. euro.