Generarea de bitcoin în China ar putea egala în curând emisiile de carbon ale unor ţări europene

Autor: Dorin Oancea 11.04.2021

Popularitatea crescândă a bitcoin ar putea avea un efect negativ de lungă durată asupra mediului, în condiţiile în care generarea criptomonedelor necesită cantităţi semnificative de putere de calcul şi de energie electrică, iar creşterea achiziţiilor lasă în urmă o amprentă de carbon puternică.

Numai în China, bitcoin va genera peste 130 de milioane de tone de emisii de carbon până în 2024, potrivit unui nou studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Communications, citat de CNN.

Cantitate de gaze cu efect de seră depăşeşte emisiile anuale totale din Republica Cehă şi Qatar în 2016. Blockchain-ul bitcoin ar putea consuma la fel de multă energie pe an ca ţări mici şi mijlocii, cum sunt Danemarca, Irlanda sau Bangladesh, potrivit lui Sinan Kufeogl, cercetător asociat în inginerie civilă la Universitatea din Cambridge.

Pe măsură ce bitcoin a crescut în popularitate, China a devenit un mecca al tehnologiei. Dacă industria bitcoin a Chinei ar fi o ţară, consumul său total de energie s-ar fi clasat pe locul 12 la nivel global în 2016, înaintea unor economii majore precum Italia şi Arabia Saudită, potrivit studiului. Cu hardware specializat şi electricitate ieftină uşor disponibilă, ţara reprezintă acum mai mult de 75% din puterea reţelei bitcoin - energia pe care o utilizează un computer pentru a rula şi rezolva algoritmii care generează noi criptomonede şi permit tranzacţiile.

Hardware-ul de extragere a criptomonedelor rulează constant, ceea ce creşte şi consumul de energie. Între 1 ianuarie 2016 şi 30 iunie 2018, operaţiunile pentru generarea a patru criptomonede majore au eliberat până la aproximativ 13 milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit unui studiu separat în revista de cercetare Nature Sustainability.

Creşterea acestor emisii ar putea avea implicaţii masive pentru întreaga planetă.

China este un semnatar cheie al Acordului de la Paris şi s-a angajat să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Dar ţara rămâne cel mai mare generator, la nivel mondial, de gaze cu efect de seră, iar autorii studiului spun că exploatarea bitcoin ar putea compromite încercările ţării de a reduce emisiile.