China ia în consideraţie amestecul vaccinurilor pentru a spori eficacitatea

Autor: Dorin Oancea 11.04.2021

Centrul de control al bolilor din China ia în calcul amestecul vaccinurilor şi modificarea secvenţei dozelor pentru a spori eficacitatea. Este pentru prima dată când un organism guvernamental vorbeşte public despre îngrijorările legate de eficacitatea vaccinurilor chineze, relatează Financial Times.

Gao Fu, şeful CDC, a declarat public că agenţia se gândea cum să rezolve problema eficacităţii scăzute a vaccinurilor existente, potrivit presei locale.

Într-o postare pe Weibo, acum indisponibilă, influentul cont „Vaccines and Science” a spus că comentariile lui Gao sunt „foarte sincere”. Dar a reamintit, de asemenea, cititorilor că administrarea dozei era încă importantă pentru protejarea ţării.

Gao a propus amestecarea diferitelor vaccinuri, precum şi modificarea secvenţei de doze - schimbarea numărului şi cantităţii de doze şi a intervalului dintre ele.

Unele dintre postările de pe reţelele de socializare WeChat despre remarcile lui Gao au fost rapid cenzurate.

„Este prima dată când un oficial guvernamental a recunoscut public că rata de protecţie este o preocupare în procesul de vaccinare”, spune Yanzhong Huang, senior pentru sănătate globală la Consiliul pentru relaţii externe.

China a administrat doze de 65 de milioane de doze în toată ţara până la mijlocul lunii martie.

Spre deosebire de alţi producători de vaccinuri, producătorii chinezi nu şi-au publicat datele din studiile de fază 3, ceea ce a condus la acuzaţii de lipsă de transparenţă cu privire la eficacitatea vaccinului.

Orice nouă strategie va avea efecte în cele peste 20 de ţări cărora China le furnizează vaccin. Din martie, China a furnizat 40 de milioane de doze în străinătate.

Chile se confruntă cu un alt val Covid din noile tulpini, în ciuda vaccinării cu Sinovac. Eficacitatea unei doze unice a fost de doar 3%, comparativ cu 56% pentru două doze.

Gao a sugerat, de asemenea, amestecarea diferitelor vaccinuri. Deocamdată, principalele doze aprobate pentru utilizare în China sunt vaccinuri tradiţionale cu „virus inactivat” produse de Sinopharm, Sinovac şi alte grupuri interne.

Sinopharm susţine o rată de eficacitate de 79%, similar cu ratele realizate recent de AstraZeneca în studiile sale din SUA. Cu toate acestea, în timp ce AstraZeneca şi-a revizuit ratele după ce s-a confruntat cu critici pentru publicarea de date incomplete, nici Sinopharm şi nici colegii chinezi nu au lansat datele de fază 3 pentru control public.

Vaccinul CoronaVac de la Sinovac are o rată de eficacitate globală de 50,66% la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, potrivit documentelor publicate de un grup de experţi din Hong Kong.