De’Longhi a devenit în 2020 cel mai puternic exportator dintre producătorii de electrocasnice. Italienii au depăşit pentru prima dată grupul Arctic, ce deţine două fabrici în România

Autor: Cristina Roşca 12.04.2021

Grupul italian De’Longhi a depăşit în 2020 Arctic şi a devenit pentru prima dată cel mai puternic exportator dintre producătorii de electrocasnice.

Mai exact, De’Longhi a urcat în 2020 pe locul 28 în to­pul celor mai importanţi exportatori locali, câştigând astfel 13 poziţii. Compania Arctic, deţinută de turcii de la Arcelik, a avut şi ea o evoluţie pozitivă în topul expor­ta­torilor, urcând de pe 36 pe 30. Ascensiunea a fost însă mai len­tă ca a italienilor.

Ambele companii deţin în România câte două unităţi de producţie.

Exporturile locale sunt puternic dependente de indus­tria auto - contribuţia acestui sector apropiindu-se de 40-50%. De aceea, economiştii şi analiştii au afirmat în mai mul­te rânduri că e nevoie de o diversificare a produselor şi ser­viciilor trimise peste graniţă şi de pariul pe bunuri cu va­loa­re adăugată mai mare, cum e cazul celor din industria IT.

Pe lângă componente auto şi maşini, România exportă şi îmbrăcăminte şi încălţăminte, servicii IT, electrocasnice, alimente sau băuturi, precum şi multe ale tipuri de articole care îşi pun umărul - mai mult sau mai puţin - la totalul de 62 mld. euro anul trecut. În total, peste 23.200 de firme care au operat exporturi în 2020, conform datelor provizorii de la INS, în scădere uşoară faţă de anul anterior, când numărul sărea de 24.000.

Totuşi, cea mai mare parte a exporturilor stă în mâna unui număr mic de companii. Mai exact, cei mai mari 500 de exportatori din economia românească ţin în spate circa 75% din totalul sumei, potrivit datelor INS. Mai mult, primele 100 de companii din top contribuie cu peste 50% la cele 62 mld. euro, iar primii zece au aproape 20%.