Mihai Solomei, Agricost, cea mai mare fermă din România, anunţă vremuri bune în agricultură: Lucrurile s-au întors la 180 de grade faţă de 2020. Preţurile cerealelor nu sunt deloc rele şi culturile de toamnă sunt ca şi asigurate

Autor: Florentina Niţu 12.04.2021

Mihai Solomei, director general al Agricost, cea mai mare fermă din România după suprafaţa cultivată, care exploatează 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, spune că anul 2021 va avea un impact pozitiv în agrobusiness, pentru că vremea, de care agricultura este dependentă, este favorabilă pentru dezvoltarea cultu­rilor, în special a celor de cereale.

„Promisiunile anului 2021 sunt mari. Lucrurile s-au întors la 180 de grade faţă de 2020: preţurile cerea­lelor nu sunt deloc rele şi culturile de toamnă sunt ca şi asigurate. Dacă mai plouă de două ori vor fi producţii bune. Impactul va fi pozitiv în busi­ness, dar nu ştiu dacă fermierii îşi vor recu­pera pierderile de anul trecut“, a spus Mihai Solomei.

În anul agricol 2020, producţia de cereale a scăzut cu aproape 40% din cauza secetei pedologice şi a lipsei unei infrastructuri de irigaţii moder­ne, până la 18,9 milioane de tone de cereale, arată datele de la INS. 

Spre compa­raţie, în 2018, un an agricol cu producţii record, numai pro­ducţia de porumb era de 18 mi­lioane de tone.