Microsoft, aproape de încheierea unei tranzacţii masive: Gigantul se pregăteşte să cumpere Nuance, compania care a creat funcţia vocală Siri, pentru 16 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 12.04.2021

Microsoft se află în faza finală a discuţiilor cu Nuance, urmând să plătească 16 miliarde de dolari pentru compania de inteligenţă artificială, conform unor surse citate de CNBC.

Planurile ilustrează eforturile lansate de Microsoft pentru a se extinde printr-un număr constant de achiziţii. În 2020, firma a luat în calcul cumpărarea operaţiunilor din Statele Unite ale aplicaţiei de video-sharing TikTok şi a încheiat luna trecută achiziţia producătorului de jocuri video Zenimax, în valoare de 7,5 miliarde de dolari.

În schimb, Nuance se va concentra pe divizia Microsoft care deserveşte businessurile şi guvernele. Nuance stă în spatele tehnologiei ce a dus la crearea serviciul Siri, prezent pe majoritatea iPhone-urilor, producând – de asemenea – software-uri pentru industria auto şi sectorul medical.

Compania a raportat venituri de 346 de milioane de dolari în T4/2020, în scădere cu 4% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent, veniturile nete ajungând la 7 milioane de dolari. Fondată în 1993, Nuance avea 7.100 de angajaţi în luna septembrie.

Microsoft a abordat firma în decembrie şi intenţionează să plătească 56 de dolari per acţiune, fapt ce i-ar oferi o valoare de 16 miliarde de dolari, o creştere de 23% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de vineri – 45,58 dolari per acţiune.

Achiziţia ar putea extinde capacităţile deţinute de Microsoft în ceea ce priveşte softurile de recunoaştere vocală, gigantul cofondat de Bill Gates deţinând deja două aplicaţii similare: motorul de căutare Bing şi platforma de comunicaţii Teams.  

Nuance ar putea reprezenta a doua cea mai mare achiziţie realizată de Microsoft după LinkedIn, cumpărat pentru 27 de miliarde de dolari în 2016.