Companiile europene îşi vând activele imobiliare în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată: „Firmele încep să îşi remodeleze portofoliile pentru a-şi susţine planurile de afaceri post-pandemie”

Autor: Eduard Ivanovici 18.04.2021

Companiile continuă să vândă cantităţi record de activele imobiliare pentru a-şi întări bilanţurile afectate de COVID-19, scrie Bloomberg.

Anul trecut, firmele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) au vândut proprietăţi folosite în domeniul corporate în valoare de 27 de miliarde de euro, conform unui raport al grupului Jones Lang LaSalle. Suma a reuşit să depăşească nivelul înregistrat în 2019, în contextul în care – per total – afacerile din real estate s-au prăbuşit de-a lungul pandemiei de coronavirus.

Companiile evită sectorul imobiliar pentru „a păstra capital şi pentru a elibera lichidităţi, remodelându-şi portofoliile pentru a-şi susţine planurile de afaceri post-pandemie”, spune Nick Compton, head of EMEA corporate capital markets din cadrul JLL.

Peste o treime din vânzările corporate au fost reprezentate de spaţiile de birouri, în creştere cu 10% faţă de nivelul raportat în 2019. Conform datelor colectate de firma de cercetare Real Capital Analytics, vânzările de proprietăţi imobiliare comerciale din Europa s-au prăbuşit cu 27% în 2020.

Perioadele de carantină au şters peste noapte veniturile multor business-uri din retail şi industria ospitalităţii. O bună parte din vânzări au constat în preluarea contractelor de leasing, mişcare ce le-a permis companiilor să acceseze capital fără să îşi părăsească sediile.

De asemenea, tranziţia către munca în regim remote a provocat multe businessuri să îşi reconsidere spaţiul de care vor avea nevoie odată ce va lua sfârşit criza.