Compania Veolia, prezentă şi în România, reuşeşte să cumpere grupul rival Suez după luni întregi de eforturi ostile de preluare: Se conturează un gigant cu venituri anuale de 37 de miliarde de euro

Autor: Eduard Ivanovici 12.04.2021

Compania franceză de gestionare a deşeurilor şi apelor uzate Veolia a reuşit să cumpere grupul rival Suez, încheind astfel o serie de eforturi ostile de preluare, conform Bloomberg.

După luni de rezistenţă din partea managementului Suez, Veolia a declarat că va vinde înapoi o parte din Suez pentru a nu afecta nivelul de competiţie al pieţei.  De asemenea, compania le-a oferit angajaţilor Suez o serie de „angajamente sociale”.

Tranzacţia îi oferă grupului Suez o evaluare de 13 miliarde de dolari, a declarat CEO-ul Veolia Antoine Frerot.

Veolia a fost de acord să plătească 20,5 euro per acţiune pentru participaţia pe care nu o deţinuse în cadrul Suez, circa 70%. Participaţia iniţială (29,9%) a fost cumpărată anul trecut de la Engie, prezent şi pe piaţa din România.

Acordul va crea un gigant global al serviciilor de gestionare a apelor uzate şi deşeurilor, aflat sub umbrela Veolia, cu venituri anuale de 37 de miliarde de euro. De asemenea, mişcarea va permite funcţionarea anumitor elemente din cadrul Suez, compania urmând să fie deţinută de mai mulţi acţionari francezi şi grupuri de private equity.

Până la ora 15:10, acţiunile Suez au crescut cu 7,48% pe bursa de la Paris, în timp ce Veolia a înregistrat un plus de 8,42%.

Cele două companii vor finaliza definitiv acordul pe 14 mai, având în vedere că tranzacţia are nevoie de aprobarea autorităţilor de supraveghere a concurenţei din mai multe ţări.

„Pentru Veolia, afacerea încheie luni întregi de incertitudine, care au ţinut în loc deciziile acţionarilor (...) Credem că acordul va veni în beneficiul ambelor părţi”, spun analiştii Barclays, a doua cea mai mare bancă din Regatul Unit.

Ca parte a tranzacţiei, fondurile franceze de investiţii Meridiam şi Ardian SAS – alături de Casa de Depozite şi Consemnaţiuni din Franţa şi grupul american de private equity Global Infrastructure Partners – vor putea să cumpere active în cadrul Suez de 6,9 miliarde de euro.