Investiţi în România! Fraţii Lepădatu şi fostul SIF Moldova merg înainte cu Atria Urban Resort, proiect de 100 mil. euro cu aproape 1.400 de apartamente: au vândut 50% din faza a doua şi pregătesc următoarea lansare

Autor: Alex Ciutacu 14.04.2021

♦ Prima fază din proiect cuprinde 160 de apartamente, în timp ce a doua cuprinde 398 ♦ Circa trei din patru clienţi cumpără în scop de locuire, iar restul în scop investiţional.

Proiectul rezidenţial dezvoltat de fraţii Lepădatu împreună cu Evergent Investments (SIF Moldova) în apropierea mallului Colosseum din Capitală merge înainte conform calendarului anunţat iniţial, întrucât faza a doua a fost vândută în proporţie de 50%, iar dezvoltatorul pregă­teşte lansarea următoarei etape, a explicat Liria Themo, director de marketing, Atria Urban Resort, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„În prima fază mai avem două sau trei dintre cele 160 de apartamente, ne-am apucat şi de partea a doua cu 398 de apartamente împăriţe între studiouri şi apartamente de două, trei şi patru camere. (...) Am vândut deja 50% din a doua fază, iar aici s-au vândut foarte bine apartamentele cu grădini private.”

Proiectul Atria Urban Resort dezvoltat de antreprenorii Liviu şi Eugen Lepădatu în parteneriat cu Evergent Investments (fostul SIF Moldova) ar trebui să cuprindă 1.381 de apartamente întinse pe o suprafaţă de 9 hectare, unde blocurile sunt pe format P+4. Investiţia totală se ridică la 100 de milioane de euro, iar calendarul pentru întregul proiect arată că acesta va fi terminat în 2023 - un plan pe care dez­vol­tatorii l-au menţinut indiferent de criză.

„Faza a treia este în diverse etape de pro­iectare şi autorizare, nu ştiu exact când se va lansa vânzarea pe faza a treia, dar este în lu­cru. (...) Proiectul a fost anunţat până în 2023, nu ştiu exact dacă faza patru va porni în acelaşi timp cu faza trei sau cu un mic decalaj.”

Următoarele etape din proiect vor fi dezvoltate cu un mix similar de formate, în timp ce fiecare fază va cuprinde o piscină. Totodată, conceptul Atria a vizat până acum ca doar un sfert din suprafaţa alocată unei faze să fie ocupată de clădiri, restul împărţindu-se între spaţii verzi sau alte facilităţi.”

„Mixul probabil îl vom păstra sau ajusta puţin în funcţie de piaţă, nu ştim nici noi cum va evolua piaţa exact, dar ne dorim să păstrăm acest concept de P+4 şi distanţe mari între blocuri, cu spaţii verzi. Noi am construit clădirile pe 25% din spaţiul alocat fiecărei faze şi vrem să continuăm cu acest lucru”.

Preţul mediu de achiziţie pentru unităţile Atria Urban Resort se situează la 1.150-1.200 de euro pe mp util plus TVA, în contextul în care studiourile de 40-45 mp pornesc de la 52.500 de euro plus TVA, iar la apartamentele de patru camere preţurile ajung şi la 112.000-113.000 plus TVA.”

„80% dintre apartamentele din faza a doua se încadrează în 5% TVA, iar cele de patru camere ajung până la TVA de 19%. Dacă s-ar fi aprobat ridicarea plafonului pentru TVA-ul de 5%, toate apartamentele noastre s-ar fi încadrat, inclusiv cele cu patru camere şi grădini”.”

În ceea ce priveşte modul în care clienţii îşi finanţează achiziţia în proiectul Atria Urban Resort, circa 80% dintre clienţi au cumpărat prin credite ipotecare sau credite Prima Casă, restul susţinându-şi achiziţia din fonduri proprii. Fraţii Lepădatu şi SIF Moldova au ales să nu practice modelul de rată la dezvoltator.”

Proiectul este situat la circa 3 km de terminalul multimodal Străuleşti, unde ajunge linia de metrou M4. Pe fondul localizării, Atria Urban Resort atrage mai mult clienţi care cumpără în scop de locuire şi mai puţin în scop investiţional.”

„La noi este cam 25-30% achiziţie pentru investiţie, avem şi cei care iau ca investiţie cu gândul ca pe viitor să se mute părinţii sau copiii în acelaşi proiect, iar restul de 70-75% cumpără pentru a locui. Pe noi nu ne dezavantajează aceste numere, întrucât vrem să avem o comunitate şi este clar că cine este proprietar va fi mai implicat în comunitate”.”

Liria Themo a explicat că proiectul a fost gândit cu distanţe mari între clădiri, între 50 şi 100 de metri, într-o încercare de a genera o densitate mai redusă, incluzând astfel în proiect spaţii verzi, parc sau piscină.”

„În continuare vor fi mici spaţii mixte, întrucât avem mulţi din complex care îşi doresc să deschidă o mică cafenea sau o cofetărie sau alte spaţii şi îşi doresc să facă asta lângă casă. Cu cât vom avansa până la cele 1.400 de apartamente cu cele patru faze, vom aloca şi astfel de spaţii”.”

Întrebată cum priveşte decizia suspendării PUZ-urilor de sector în Capitală, invitata a subliniat că pe de o parte afectează unele businessuri, iar „asta nu este de dorit”, însă pe de altă parte primarul Bucureştiului a moştenit „un haos vizual”.”

„Nu aş vrea să fiu în locul dânsului (n.red: Nicuşor Dan), moşteneşte un haos vizual, iar asta e în ultimii 30 de ani, nu doar în ultimii 5 sau 10 ani. De-a lungul anilor urbanismul a avut de suferit, nu am toate datele pentru un răspuns mai tehnic, dar cu siguranţă că se fac multe plombe între două case de parter care sunt vechi şi vine ceva nou PĂ5, nu este ceva de dorit. (...) Nici curăţenia de primăvară nu o faci de drag, dar uneori trebuie să dai totul jos de pe raft să faci curat. Nu îmi dau seama, dar clar afectează afacerile, iar asta nu este de dorit, afectează oameni care poate

Fraţii Eugen şi Liviu Lepădatu au construit la începutul anilor 2000 Tornado Sistems, care în 2007 era liderul pieţei locale de distribuţie IT&C, cu afaceri de peste 90 de milioane de euro. Cei doi au vândut afacerea în 2009 către RHS Company. Mai mult, Liviu Lepădatu este şi fondatorul şcolii de business pentru copii Ken Academy.”

Pentru Evergent Investments (fostul SIF Moldova), Atria Urban Resort este al treilea proiect imobiliar din Capitală, după Veranda Mall şi Baba Novac Residence.”