În timp ce Europa se îndreaptă probabil către o nouă criză financiară, bursele exultă, sărbătorind o viitoare „mamă a tuturor redresărilor“

Autor: Catalina Apostoiu 17.04.2021

Europa se află în faţa unei situaţii extrem de dificile. Chiar în condiţiile în care aceasta se luptă să aducă sub control pandemia, apar premisele unei noi crize, de această dată una financiară, se arată într-o opinie a boardului editorial al Bloomberg. Pentru a asigura viabilitatea monedei unice europene aflate în centrul proiectului european, liderii euro­peni va trebui să coopereze în moduri respinse până acum de către aceştia.

Adoptarea euro a generat beneficii extraordinare, dar a obligat în acelaşi timp statele membre să renunţe la politici monetare independent, unul din rezultate fiind că problemele băncilor prezintă un risc crescut pentru finanţele guvernelor individuale, şi invers.

În 2021, liderii europeni s-au pus de acord asupra a ceea ce ar fi trebuit să fie o parte însemnată din soluţie, o uniune bancară completă. Însă progresul în acest sens este unul extrem de lent, iar pandemia a agravat această problemă, guvernele acumulând datorii în creştere.

Există o cale de a avansa, în opinia boardului editorial al Bloomberg: BCE ar putea desemna un „portofoliu sigur“ de datorii gu­ver­namentale, corespunzând pon­derii statelor membre în PIB-ul regiunii. Orice divergenţă ar fi urmată de o înăsprire a cerinţelor de capital.

În timpul pandemiei, liderii europeni au devenit dispuşi să-şi adâncească cooperarea. Aceeaşi logică ar trebui să se aplice pentru întreruperea legăturii dintre solidi­tatea băncilor şi solvabilitatea guver-nelor naţionale, potrivit boardului editorial al Bloomberg.

În ciuda realităţii şi problemelor legate de campania de vaccinare din Europa, investitorii pariază în masă că pandemia este pe sfârşite, scrie Bloomberg.

Bursele regiunii au urcat la maxime record, iar pentru euro săptămâna trecută a fost cea mai bună din acest an în raport cu euro.

O refacere însemnată a profiturilor estimate pentru Europa corporatistă relevă o viitoare redresare a ciclului de investiţii şi consum.

Analiştii îşi majorează estimările pentru sectoarele mineritului, bancar, auto şi petrolier, toate urmând să beneficieze de pe urma revenirii în forţă a economiei mondiale.

Dacă tot acest entuziasm este justificat va deveni mai clar în această lună, când începe sezonul raportării câştigurilor. În spatele optimismului pieţelor stă credinţa că Europa va avea succes în imunizarea celei mai mari părţi a populaţiei sale în câteva luni şi dovezile că SUA şi Asia se îndreaptă către recuperare.

În pofida acestui optimism, există o mulţime de dovezi că revenirea Europei este încă nesigură.

Deocamdată, toate privirile sunt aţintite asupra evoluţiei cheltuielilor de consum.