IKEA a produs energie verde de 11,6 mil. euro în România: Investiţiile în sustenabilitate fac acum sens din punct de vedere financiar

Autor: Roxana Petrescu 13.04.2021

Circa 4% din toată energia eoliană livrată anul trecut în reţelele din România a venit din parcurile eoliene gestionate de suedezii de la IKEA.

Grupul Ingka, care deţine maga­zinele IKEA la nivel global, a generat anul trecut, prin proiectele eoliene pe care le deţine în România, aproape 0,3 TWh de energie verde, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din toată energia eoliană livrată în sistemul local. Pornind de la preţurile medii pe MWh înregistrate pe bursa de energie OPCOM, această cantitate generată de IKEA poate fi evaluată la 11,6 mi­lioane de euro. România este de altfel a şasea cea mai mare ţară în ceea ce priveşte porfotoliul de producţie de energie al grupului Ingka, depăşind state precum Franţa sau Portugalia.

„În 2020 ne-am depăşit ţinta stabilită pentru întreg anul şi am produs mai multă energie verde la nivel de grup decât toată cantitatea pe care o consumăm pentru a ne alimenta operaţiunile. Am achiziţionat 9 pro­iecte eoliene în România cu 64 de turbine care reprezintă o capacitate de 171 MW sau o producţie care ar putea alimenta 65 de magazine IKEA sau 150.000 de locuinţe din România“, se arată în raportul pe anul trecut al grupului Ingka. Tranzacţia men­ţionată a avut loc în 2019.