Cei mai bogaţi 8 oameni la nivel mondial valorează, în premieră, 1.000 mld. dolari, de patru ori mai mult decât PIB-ul României

Autor: Eduard Ivanovici 13.04.2021

Cofondatorii Google Larry Page şi Serghei Brin s-au alăturat recent „clubului centimiliardarilor”, grup care a ajuns pentru prima dată în istorie la opt membri, conform Bloomberg Billionaires Index.

Per total, cel mai bogaţi opt oameni din lume au o avere de peste un trilion de dolari, după ce au câştigat împreună 110 miliarde de dolari de-a lungul anului trecut.

Prin comparaţie, produsul intern brut (PIB) al României era de 223 de miliarde de dolari în urmă cu doi ani.

În 2017, CEO-ul Amazon Jeff Bezos a devenit prima persoană care a depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari după Bill Gates în 1999. Între timp, averea cofondatorului Microsoft a scăzut din cauza bulei dot-com de la începutul mileniului. Gates şi-a recăpătat titlul de centimiliardar abia în 2019.

Un singur european a reuşit până acum să atingă o avere netă de peste 100 de miliarde de dolari, anume Bernard Arnault, şeful grupului LVMH, care deţine Louis Vuitton, Moët şi Hennessy.

„Economia americană rămâne cel mai puternic motor de creare a averii. În ciuda acestui fapt, lipsa de avere din partea cealaltă a clasamentului rămâne o problemă permanentă pentru viaţa în această ţară”, spune John Lettieri, preşedintele think tank-ului Economic Innovation Group.

La începutul anului, titlul de cel mai bogat om la nivel mondial a fost deţinut pentru scurt timp de Elon Musk, fondatorul şi CEO-ul producătorului de maşini electrice Tesla. Însă acţiunile companiei au scăzut constant în ultimele luni, înregistrând la începutul lunii martie un declin de peste 22% faţă de prima zi de tranzacţionare din 2020.