BestJobs: Numărul de freelanceri din România va creşte în acest an cu peste 40%

Autor: Roxana Rosu 13.04.2021

Piaţa recrutării de freelanceri din România va creşte cu peste 40% în 2021, estimează BestJobs, platfoma lansând  servicii de angajare pentru joburi de acest tip, pe bază de proiecte, sub deviza #FreeTheWork.

Decizia vine în contextul în care pandemia de COVID-19 a transformat radical piaţa muncii şi a accelerat dezvoltarea recrutării pentru joburi în sistem freelance, pe proiecte cu perioadă determinată.

Pentru a susţine nevoile de angajare ale freelancerilor şi ale companiilor care caută astfel de colaborări pe bază de proiect, dar şi pentru a oferi angajaţilor posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile în afara jobului actual, BestJobs lansează serviciile de freelancing şi estimează o creştere de peste 40% a pieţei de recrutare în sistem freelance până la finalul acestui an.

Odată cu lansarea noului serviciu, angajatorii pot găsi profesionişti care îşi doresc să lucreze în sistem freelance (liber profesionist), pentru job-uri şi proiecte punctuale, prin intermediul platformei.

În acelaşi timp, cei care preferă un mod flexibil de lucru şi caută joburi pe bază de proiect pot selecta opţiunea de freelance direct din profilul lor de candidat, arătându-şi disponibilitatea pentru lucrul în sistem freelance.

De la izbucnirea pandemiei, tot mai mulţi angajaţi români au început să ia în calcul posibilitatea de a deveni freelanceri şi a lucra pe proiecte punctuale. Aproximativ 21% dintre respondenţii la un sondaj desfăşurat de BestJobs în perioada martie-aprilie 2021 spun că sunt tentaţi să facă trecerea de la un job full-time într-o singură companie la joburi în sistem freelancing.

În acelaşi timp, aproape 60% dintre angajaţi spun că au suficient timp şi sunt interesaţi să preia proiecte de tip freelance în afara jobului actual pentru a-şi suplimenta veniturile. Domeniile în care aceştia ar fi interesaţi să lucreze în sistem freelance sunt IT (36%), marketing şi servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%) şi outsourcing (14%).

De cealaltă parte, companiile sunt şi ele din ce în ce mai interesate să lucreze pe unele proiecte cu profesionişti independenţi. Astfel, peste 45% dintre managerii care au răspuns unui sondaj efectuat de BestJobs la finalul anului trecut au spus că, în contextul actual, sunt mult mai interesaţi să angajeze în sistem project-based decât erau înainte de debutul pandemiei.

În 2019, circa 14% din totalul angajaţilor din economia locală erau liber-profesionişti, România situându-se pe primele locuri printre ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de liber-profesionişti din totalul angajaţilor din economia locală, conform datelor Eurostat, institutul european de statistică.