Antreprenorii, umăr la umăr cu giganţii pentru a face energie verde: proiecte regenerabile de circa 6 mld. euro au fost anunţate de la începutul anului

Autor: Roxana Petrescu 14.04.2021

♦ Faţă de primul val de investiţii în energia verde, din 2009-2014, când mai toate proiectele mari au fost realizate de grupuri internaţionale, de această dată antreprenorii locali par mai bine pregătiţi şi sunt deja la linia de start în noul boom eolian şi solar.

Potrivit datelor centralizate de ZF, care iau în calcul anunţurile oficiale făcute de investitori, dar şi datele pu­blicate pe site-ul Trans­elec­trica, în acest mo­ment sunt în di­ferite etape de avi­zare proiecte eo­lie­ne şi solare cu o capacitate de peste 4,8 GW în valoare de peste 5,7 mld. euro.

Capacitatea este semnificativă dacă ţinem cont de faptul că acum, în total, funcţionează 3 GW de proiecte eoliene şi 1,3 GW de proiecte solare, la nivelul întregului sistem energetic fiind instalaţi circa 20 GW din care funcţionează jumătate.

Astfel, datele din piaţă, tran­zacţiile anunţate sau intenţiile de investiţii oficiale dovedesc că România este în zorii unui nou boom al proiectelor de energie verde, după cel din 2009-2014. Diferit faţă de prima dată, antreprenorii locali par mai bine pregătiţi în a-şi securiza o felie din această piaţă.