Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM: Am introdus trei noi categorii de beneficiari în cadrul programului IMM Invest: întreprinderea mică cu capitalizare de piaţă medie, o mare parte din fermieri şi profesiile liberale

Autor: Ramona Cornea 14.04.2021

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), afirmă că în noua variantă a programului IMM Invest, publicată luni în Monitorul Oficial, au fost introduse trei noi categorii de beneficiari în cadrul programului.

”Prima categorie este întreprinderea mică cu capitalizare de piaţă medie. Sunt acele întreprinderi care au 250 de angajaţi sau mai mult, dar mai puţin de 500 de angajaţi. Conform Legii 347, există cele două criterii: numărul de angajati de maximum 250 şi cifra de afaceri de maximum 50 mil. euro sau active totale de 47 mil. euro. Practic, acum se oferă o şansă si acelor întreprinderi care au 500 de angajaţi. Întreprinderile care au până în 500 de angajatţi, dar care nu au o cifră de afaceri care să nu depăşească 100 mil. euro pot accesa aceasta finanţare”, a spus Dumitru Nancu în cadrul unei conferinţe organizată de BCR.

Celelalte două categorii de beneficiari noi sunt fermierii şi profesiile liberale.

„A fost un an foarte dificil pentru agricultură. Guvernul a venit cu subprogramul AGRO IMM Invest, iar în programul IMM Invest am introdus acea categorie de fermieri care nu puteau accesa programul. O mare parte din fermieri, din agricultori, devin eligibili în cadrul acestui program. Şi în IMM Invest, dar şi în AGRO Invest. Ultima categorie, profesiile liberale nu erau eligibili. Comisia Europeană a aprobat, în IMM Invest 2021 profesiile liberale sau profesioniştii, care acum sunt eligibile”, a adăugat Nancu.

Dumitru Nancu mai spune că a fost eliminată condiţia privind eligibilitatea dacă aplicanţii au credite sau leasing-uri.

”Anterior erau şase luni, am scos această condiţie şi beneficiarul nu trebuie să figureze în CRC cu 10 zile înainte de solicitarea garanţiei. O altă modificare condiţiilor de eligibilitate din punct de vedere al analizei la bancă şi la fondul de garantare, CIP-ul devine document obligatoriu şi trebuie să fie ataşate şi valabile la data la care întreprinzătorul face solicitarea de finanţare şi de garantare”, a explicat Nancu.

 

Guvernul a aprobat un plafon de finanţare de 14 mld. lei pentru programul IMM Invest în 2021, iar numărul beneficiarilor se va dubla, ajungând la 58.000 de antreprenori.