Mastercard, UBS şi JPMorgan investesc 65 de milioane de dolari în ConsenSys, un startup care dezvoltă infrastructură pentru criptomonede, creat de fondatorul Ethereum

Autor: Eduard Ivanovici 14.04.2021

ConsenSys, o firmă americană care dezvoltă infrastructură pentru criptomonede, a primit o finanţare de 65 de milioane de dolari din partea unor giganţi bancari precum UBS şi JPMorgan, potrivit Fortune.

Printre investitori se mai numără şi gigantul de plăţi Mastercard, care a obţinut un parteneriat strategic concentrat pe aplicaţii blockchain pentru întreprinderi, un software corporate de baze de date ce împrumută tehnologiile popularizate iniţial de Bitcoin.

Raj Dhamodharan, şeful diviziei de blockchain din cadrul Mastercard, a declarat că acordul cu ConsenSys va ajuta compania de plăţi „să susţină băncile centrale care vor să îşi creeze propriile lor monede digitale”, sector cercetat tot mai mult în ultimul an.

Descris de analişti drept un „Google al criptomonedelor”, ConsenSys a fost lansat în 2014 de către Joseph Lubin, cofondatorul Ethereum, a doua cea mai valoroasă reţea de criptomonede din lume, depăşită doar de Bitcoin. În ultimii şapte ani, firma a fost finanţată în mare parte de Lubin, care ar fi obţinut o avere de 5 miliarde de dolari prin intermediul Ether, moneda care alimentează reţeaua Ethereum.

Operaţiunile ConsenSys sunt legate direct de unele dintre cele mai în vogă trenduri pe care le-a generat piaţa criptomonedelor. Ethereum este casa token-urilor nefungibile (NFT), care includ opere digitale de artă bazate pe blockchain, registrul imuabil din spatele monedelor virtuale.

De asemenea, ConsenSys oferă servicii de consultanţă şi dezvoltă software-uri pentru viitoarele monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), lucrând în prezent cu grupul francez Société Générale şi Banca Centrală a Thailandei.