Indexul locurilor de muncă OLX: cei mai căutaţi angajaţi din piaţa locală de muncă sunt inginerii, meseriaşii, constructorii, şoferii şi curierii. Top salarii oferite, pe industrii

Autor: Ramona Cornea 17.04.2021

♦ Următorii în clasamentul celor mai doriţi angajaţi sunt lucrătorii din producţie – depozit – logistică, iar pe a treia poziţie sunt cei din categoria şoferi – servicii auto - curierat ♦ În medie, salariile din categoriile ingineri, meseriaşi, constructori sunt de puţin peste 800 de euro, cele ale şoferilor, ale angajaţilor din servicii auto sau curierat ajung şi la 1.107 euro, iar angajaţii din producţie şi logistică câştigă circa 500 de euro lunar.

Cele mai căutate meserii în luna martie a acestui an în funcţie de numărul de anun­ţuri postate de anga­jatori au fost cele de in­gineri, meseriaşi, constructori, cu un nu­măr de 13.355 de anunţuri, în creş­tere cu 20% faţă de luna prece­dentă şi cu 32% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor de la platforma OLX.

„În martie 2021, piaţa a revenit în general la nivelurile prepandemie în ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă. Cu toate acestea, există o schimbare majoră în sectoare, deoarece unele au mai multe oferte faţă de perioada prepandemie, iar altele încă se luptă pentru recuperare“, a explicat Mihail Dimitrov, business manager în cadrul OLX Locuri de muncă. 

Următorii în clasamentul celor mai doriţi angajaţi sunt lucrătorii în producţie - depozit – logistică, cu 9.455 de anunţuri postate, în creştere cu 61% faţă de luna februarie, însă cu o scădere de circa 15% faţă de luna martie din anul 2020.

„Dacă vorbim de sectoare care sunt în prezent peste nivelurile pre-pan­demie, pe pri­mul loc este cel de ser­v­icii auto - şoferi - curierat, o categorie în care cererea de angajaţi pentru şoferi şi curierat este cu aproape 40% peste nivelul prepandemie“, explică repre­zentantul OLX Locuri de muncă.

Pe a treia poziţie în topul sectoarelor cu cele mai multe anunţuri de angajare postate în luna martie este categoria şoferi - servicii auto – curierat, cu 7.534 de anunţuri. De altfel, acest sector a cunoscut o evoluţie puternică în ultimul an. Conform datelor de la OLX, numărul anun­ţurilor postate de angajatori care caută acest tip de angajaţi a crescut cu 44% în martie 2021 faţă de martie 2020 şi cu 16% de la lună la lună, adică martie versus februarie.

„Creşterea comerţului electronic şi a livrărilor în timpul pandemiei a dus şi la creşteri semnificative în categoria servicii auto - şoferi - curierat. Restricţiile în curs de desfăşurare motivează utilizatorii să cumpere online şi să folosească serviciile de livrare mai mult decât în anii precedenţi.“

Un alt sector cu oferte de locuri de muncă peste nivelurile prepandemie este cel de construcţii, cu o creştere de aproximativ 40%, venită pe fondul creşterii sectorului imobiliar, spune Mihail Dimitrov.

„Sectoarele care încă se luptă pentru recuperare sunt: casierii şi agenţii de vânzări (40% sub pre-pandemie) şi HoReCa (10% sub prepandemie)“, adaugă el.

La capitolul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede, pe primul loc este categoria bone-menajere, poziţii care s-au ocupat în circa 12 zile în luna martie a acestui an, în scădere de la 14 zile în luna precedentă. În medie, salariile pentru o astfel de poziţie se ridică la 419 euro net lunar, conform datelor de la OLX.

„Cererea pentru bone a crescut semnificativ pe fondul pandemiei. Familiile care se bazau anterior pe servicii de daycare/afterschool, acum trebuie să găsească alternative, deoarece majoritatea afterschool-urilor şi-au redus capacitatea, unele la 50% din cauza distanţării sociale, lăsând părinţii fără prea multe alternative. Alte grădiniţe au fost nevoite să îşi mărească preţurile pentru a ţine pasul, de aici şi o creştere a cererii de bone“, explică Mihail Dimitrov această tendinţă.

Pe locul al doilea în clasamentul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede se află ofertele din zona de agricultură – zootehnie, cu o durată medie de ocupare de 13 zile în martie 2021, urmate de educaţie – training, cu o medie de ocupare de 14 zile, alte locuri de muncă, cu o medie de 15 zile şi de ofertele pentru personal administrativ – secretariat, cu o medie de ocupare de 16 zile în luna trecută.

Pe judeţe, cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna martie a acestui an au fost în Bucureşti-Ilfov, respectiv 15.110, în creştere cu 26% faţă de luna precedentă, însă în scădere cu 8% faţă de luna martie a anului trecut, urmat de Braşov, cu 4.152 de anunţuri de angajare, cu 46% mai multe faţă de luna precedentă şi în creştere cu 20% faţă de martie 2020, şi Cluj – cu 3.302 de anunţuri de locuri de muncă postate de angajatori în luna martie a acestui an, în creştere cu 14% de la lună la lună, însă cu o scădere de 13% faţă de martie 2020.

În ceea ce priveşte salariile, pe primul loc sunt ofertele din categoria şoferi - servicii auto – curierat, cu o medie salarială netă de 1.107 euro în martie 2021, urmate de cele din categoria de ingineri - meseriaşi – constructori, cu o medie de 814 euro şi de agenti - consultanţi vânzări, cu salarii de 774 de euro, conform datelor de la OLX.

Acest articol face parte dintr-o campanie editorială de informare cu privire la evoluţia pieţei muncii, susţinută de OLX.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 1,2  milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.