Danemarca spune pas la vaccinul AstraZeneca: Este prima ţară care renunţă definitiv la vaccinarea cu serul englez

Ziarul Financiar 14.04.2021

Danemarca este prima ţară din Europa care renunţă la vaccinul produs de AstraZeneca, după ce s-au înregistrat două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces la persoanele imunizate cu AstraZeneca.

Danemarca a anunţat că renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca din cauza efectelor secundare „rare, dar grave”, au anunţat, miercuri, autorităţile sanitare din această ţară, potrivit Le Figaro.

Danemarca devine, astfel, prima ţară din Europa care renunţă la vaccinul produs de AstraZeneca.

„În ciuda opiniilor autorităţii europene de reglementare şi ale OMS în favoarea utilizării acestui ser, campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale de Sănătate, Soren Brostrom.

Aproximativ 150.000 de persoane care au primit prima doză de ser vor primi un alt vaccin la rapel, potrivit autorităţilor daneze.

Tot Danemarca a fost prima ţară din Europa care a suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca pe 11 martie, ca o măsură de precauţie. Decizia a venit după apariţia cazurilor severe de cheaguri de sânge - şi chiar decese suspecte - la persoanele care au fost vaccinate anterior împotriva Covid-19 cu acest ser.

Două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces, s-au înregistrat în Danemarca la persoanele imunizate cu AstraZeneca, care nu aveau alte probleme de sănătate.

Franţa, Germania sau Norvegia au suspendat temporar vaccinarea cu serul AstraZeneca. De asemenea, Africa de Sud a suspendat campania în februarie, deoarece eficacitatea serului era pusă la îndoială în faţa variantei care circula în ţară. Pe de altă parte, Statele Unite, Elveţia şi Venezuela nu au autorizat încă vaccinul.