Compania spaniolă Duro Felguera reacţionează în cazul centralei Romgaz de la Iernut, care are mari întârzieri: Peste 94% din proiect este gata. Am cerut o prelungire de 9 luni din cauza pandemiei şi nu ni s-a acordat

Autor: Roxana Petrescu 15.04.2021

♦ Spaniolii de la Duro Felguera, contractorul principal în proiectului centralei pe gaze pe care Romgaz vrea să o contruiască la Iernut, spun că deşi Camerele de Comerţ Mureş şi Vrancea au admis o prelungire de 9 luni a termenului de finalizare a investiţiei din cauza crizei sanitare, Romgaz a refuzat să accepte această amânare, denunţând contractul. De cealaltă parte, Romgaz riscă să piardă bani pentru finanţarea proiectului dacă lucrările nu sunt făcute la timp. Lista firmelor care sunt implicate în proiect, peste 180, este confidenţială.

„Consorţiul a realizat 94,4% din lucrări până la această dată, ceea ce reprezintă 247 de milioane de euro din valoarea totală a contrac­tului de 262 de milioane de euro, sumă care include şi creşterea de preţ de 17 milioane de euro faţă de valoarea iniţială a contractului”, spun reprezentanţii Duro Felguera. Spaniolii sunt implicaţi în proiectul de 430 MW al centralei de la Iernut alături de Romelectro, cel mai mare contractor pentru lucrări energetice din România, dar sunt liderii consorţiului cu o deţinere de 70% din proiect.

Proiectul centralei de la Iernut a fost atribuit de Romgaz în 2016, termenul iniţial pentru livrarea investiţiei fiind 2019. Din valoarea contractului, 69 de milioane de euro vin prin intermediul Planului Naţional de Investiţii, suma riscând să fie returnată în cazul în care Romgaz nu reuşeşte să livreze proiectul conform datelor din contract.