Libra şi-a majorat activele cu 12% în 2021, la 7,3 mld. lei, urcând pe locul 13. Profitul: - 67%, la 38 mil. lei. Bituleanu, CEO: Libra Internet Bank a reuşit să se adapteze rapid, demonstrând agilitate, responsabilitate şi siguranţă în ape tulburi

Autor: Cristina Bellu 15.04.2021

Libra Internet Bank, o instituţie de talie mică din piaţa locală specializată pe nişa profesiilor liberale şi care are listate obligaţiuni în valoare de 4,2 milioane de euro la Bursa românească, a încheiat 2020 cu un profit net de 38 mil. lei, în scădere cu 67% faţă de rezultatul net din 2019, în timp ce veniturile totale din exploatare au crescut cu 3,73% la 341 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF din raportul financiar anual publicat la bursă.

“Profitul băncii a fost unul consistent, deşi diminuat faţă de valoarea din 2019, în contextul unui cost mai mare al riscului determinat de ajustările metodologiei de constituire a provizioanelor, cu scopul adaptării la evenimentele neprevăzute derivate din situaţia pandemică”, spun reprezentanţii băncii.

La finalul anului trecut, valoarea activelor băncii era de 7,32 miliarde lei, în creştere cu peste 12% faţă de cifra înregistrată în 2019 (6,53 miliarde lei), instituţia continuând să urce în clasamentul băncilor din România după valoarea activelor, de pe locul al 15-lea, până pe poziţia a 13-a, marcând astfel cea mai bună clasare după acest criteriu din istoria Libra.

“În 2020, am avut cu toţii de gestionat o realitate complet nouă, în care întreaga lume s-a schimbat cu mare rapiditate. Din fericire, Libra Internet Bank a reuşit să se adapteze rapid, demonstrând agilitate, responsabilitate şi siguranţă în ape tulburi. Am rămas permanent alături de clienţii noştri, faţă de care am avut o atitudine proactivă şi protectivă. Am venit cu soluţii adaptate, precum restructurarea creditelor, participarea la Programul IMM Invest sau finanţările cu garanţii europene de până la 90%, în cadrul Facilităţii COSME a Fondului European de Investiţii”, spune Emil Bituleanu, director general al Libra Internet Bank.

În perioada raportată, soldul creditelor nete a depăşit 4,63 miliarde lei, în creştere cu peste 15% faţă de valoarea înregistrată în 2019 (4,01 miliarde lei), iar soldul surselor atrase a fost de 6,39 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de finalul lui 2019 (5,65 miliarde lei). În acelaşi timp, rata de neperformanţă a rămas la un nivel sub media pieţei, cu o valoare înregistrată de 2.95%, la finalul anului trecut.

“Anul trecut am reuşit să ne menţinem creşterea organică, iar soldul creditelor nete s-a majorat cu peste 15%, participând în acelaşi timp la efortul sistemului bancar de a veni în sprijinul companiilor afectate de efectele crizei sanitare”, adaugă Emil Bituleanu.