VIDEO. Numele noi din cabinetul Cîţu vin cu acelaşi limbaj de lemn. Alexandru Bologan, secretar de stat la Digitalizare: “Programul de guvernare acordă o importanţă deosebită pentru comunicaţii şi asta ne bucură; Este vremea să facem ceva; s-au prevăzut obiective clare; operaţionalizarea conceptului de autostrăzi 5G; vrem să facem lucrurile să meargă şi este mult de muncă”

Autor: Adrian Seceleanu 15.04.2021

La patru luni de la învestirea cabinetului Cîţu, membrii guvernului continuă să vorbească în lozinci şi să anunţe în continuare ce ar urma să se întâmple în următorii 4 ani, citind pur şi simplu citate din programul de guvernare, în loc să vorbească despre ce s-a întâmplat de când noua putere este instalată la Palatul Victoria - un exemplu fiind Alexandru Bologan, noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării şi prima sa intervenţie publică din această postură, la evenimentul Ziua Comunicaţiilor, organizat de compania ITS Events.

În loc să explice, de exemplu, de ce Ministerul Digitalizării nu a avut până de curând toate “actele de funcţionare” în regulă şi echipa de secretari abia a fost numită, deşi guvernul a fost învestit în decembrie 2020, Bologan a citit bucăţi din programul de guvernare şi s-a declarat bucuros (!) că acesta acordă o importanţă deosebită comunicaţiilor.

Redăm, spre exemplificare, în cele ce urmează, transcrierea întregii intervenţii susţinute de secretarul de stat Alexandru Bologan în cadrul evenimentului. Intervenţia poate fi urmărită şi în clipul ataşat articolului, sursa clipului video fiind transmisia live a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

“Bună ziua,

Vă mulţumesc mult pentru invitaţie,

N-o să ţin un discurs lung, este prima mea apariţie în postura de secretar de stat, am preluat această postură de câteva zile.

Programul de guvernare acordă o importantă, o importanţă deosebită pentru comunicaţii şi asta ne bucură, faptul că România are paşi de recuperat din punct de vedere al infrastructurii de comunicaţii o ştim şi noi, au ştiut-o şi guvernele anterioare. Este vremea să facem ceva şi programul de guvernare oferă soluţii, s-au prevăzut obiective clare, să ajute domeniul de comunicaţii şi digitalizarea. În următorii 4 ani se vor adopta măsuri care să răspundă eficient nevoilor de conectivitate atât de integrare rapidă a noilor tehnologii, cât şi ca dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii.

Şi aici aş vrea să mă refer la câteva puncte din programul de guvernare foarte importante care ne dau speranţe şi mă refer la adoptarea şi dezvoltarea noilor tehnologii 5G, respectând bineînţeles memorandumul semnat între România şi Statele Unite ale Americii care se referă la combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, consolidarea parteneriatului dintre autorităţi şi sectorul privat pentru dezvoltarea şi implementarea de noi tehnologii în proiecte de infrastructură de comunicaţii, dezvoltarea reţelei de radiodifuziune digitală terestră şi bineînţeles operaţionalizarea conceptului de autostrăzi 5G.

Au fost subiecte cunoscute şi mai puţin cunoscute în spaţiul public, vă asigur că noua echipă de la minister va trata toate aceste subiecte în egală măsură fie că ele sunt cunoscute sau nu. Cu toţii ne dorim o România în care să nu se mai plimbe hârtiile, toţi ne dorim ca potenţialul uman pe care îl are România, potenţialul extraordinar pe care îl are în domeniul comunicaţiilor să fie exploatat la maximum. Vrem să facem lucrurile să meargă şi este mult de muncă şi vreau ca statul să devină un partener viabil pentru domeniul privat astfel încât infrastructura pusă la dispoziţie să vină în sprijinul antreprenorilor. Sperăm ca contextul actual politic să fie favorabil şi să intrăm într-un făgaş normal, sper ca legea 5G să fie trecută cât mai repede, sperăm ca astăzi în şedinţa de guvern, dacă va fi totul pe un făgaş normal să fie adoptată.

Vă mulţumesc încă odată, sper să avem o colaborare şi un dialog continuu, echipa de la minister este dechisă la dialog continuu, pentru binele României.

Mulţumesc.”