VIDEO. Guvernul Cîţu i-a exasperat pe giganţii Orange, Vodafone, Telekom şi Digi. Mesaj dur: Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării Huawei?

Autor: Adrian Seceleanu 16.04.2021

Giganţii Orange, Vodafone, Telekom şi Digi, care domină piaţa locală de comunicaţii, cu o valoare de aproape 4 miliarde de euro pe an, au lansat un nou mesaj dur către Guvernul Cîţu, exasperaţi de lipsa de claritate a executivului în ceea ce priveşte cadrul legal privind construcţia de reţele 5G şi licitaţia de spectru radio pentru această tehnologie - în condiţiile în care aceste acte normative au potenţialul, dacă impactul lor nu este evaluat cu atenţie, să “dărâme efectiv” industria locală, au declarat reprezentanţi ai operatorilor în cadrul evenimentului Ziua Comunicaţiilor, orgaanizat de compania ITS Events.

Operatorii au lansat mesajele către Guvern pe tonalităţi diferite – de la cele mai ferme / directe din partea Digi şi Vodafone - până la cele mai rezervate ale Telekom şi Orange (grupuri care au pe masa autorităţilor depuse actele pentru vânzarea respectiv achiziţia fostului Romtelecom).

Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al gigantului din cablu Digi, a avut unul dintre cele mai directe mesaje, punând în discuţie atât epuizanta lipsă de comunicare a Guvernului Cîţu cât şi problema costurilor de înlocuire a echipamentelor livrate de gigantul Huawei din China, dacă acestea nu vor mai putea fi utilizate în reţelele din România.
“În schimb trebuie claritate în ceea ce priveşte modul sau echipamentele pe care le poţi folosi în această zonă, pentru că sunt nişte discuţii acum pe baza Memorandumului cu SUA unde noi nu avem probleme speciale în schimb trebuie claritate şi lucrurile nu trebuie lăsate într-o zonă gri pentru că acum sunt nişte zone gri acolo care amestecă partea de 5G cu alte lucruri, adică sunt insuficient definite, nu înţelegem de ce reţelele 5G ar trebui să intre peste reţelele 3G, 4G, 2G existente, peste tehnologiile anterioare existente. Dacă vor trebui făcute nişte schimbări acolo acele schimbări cumva trebuie suportate de cineva pentru că s-au făcut nişte investiţii la un moment dat când nu exista acest context. Dacă vrei să le schimbi cineva trebuie să plătească. În SUA guvernul a venit şi a pus bani pentru lucrul acesta. A spus <<vrem să schimbăm, acestea sunt fondurile>>. Sau limitezi acele chestiuni la nişte lucruri esenţiale, care sunt de înţeles, trebuie făcute, însă trebuie foarte bine definite şi clarificate. Ce nu vrem noi este neclaritate, dacă vine o zonă gri, zona gri va opri dezvoltarea reţelelor pentru că nu vei şti în ce direcţie să o iei, nu vei şti - vo investi aici sau aici pentru că nu este clar dacă ce pun acolo ca investiţie va fi recuperat sau nu”.

Florina Tănase, director juridic al Telekom România, a insistat asupra nevoii de predictibilitate a legislaţiei.
“Indiferent de forma concretă pe care o va îmbrăca acest act normativ este foarte important ca lucrurile să fie predictibile. Odată ce actul normativ va fi finalizat este iarăşi important în egală măsură, ca de la adoptarea lui până la momentul în care va fi organizată licitaţia 5G operatorii să aibă un termen rezonabil de a-şi pregăti business case-urile pentru că sumele cu care ei vor veni la licitaţie vor trebui aprobate de companiile mamă, sunt discuţii întotdeauna care durează pentru obţinerea finanţării şi atunci un act normativ care pune operatorii în termeni de predictibilitate pe termen lung pe de o parte iar pe de altă parte suficient răgaz astfel încât noi să fim pregătiţi cum se cuvine atunci când licitaţia 5G este organizată (…) Zonele gri la care au făcut referire şi colegii mei - pot beneficia de o reţetă uşor tradiţională ţi nu neapărat digitalizată ţi anume dialogul - şi industria cu siguranţă va continua dialogul pentru a ne asigura că actele normative ce urmează a fi adoptate în acest an vor sprijini nu atât activitatea operatorilor de comunicaţii cât mai ales clienţilor.”

Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al gigantului Vodafone - grup care are o pondere semnificativă de echipamente Huawei în infrastructură - a avertizat că deciziile luate în acest an pot duce la “dărâmarea” industriei, dacă acestea nu sunt evaluate cu atenţie.
“În ce ne priveşte pe noi ca şi industrie anul 2021 este un an în care se vor lua foarte multe decizii care pot afecta industria sau pot ajuta industria.
Cred că felul în care se vor lua deciziile de anul acesta şi mă refer aici şi la elementele legislative menţionate (legea securităţii 5G - n. red.) şi la licitaţia de spectru, şi la felul în care vor fi alocate fondurile şi vom reuşi să conectăm ruralul. Vorbim de 5G şi noi nu avem 4G în rural şi o să ne mai ia 2-3 ani până când tot ruralul din România o să aibă acelaşi acces decent de conectivitate cum are urbanul. Nu aş vrea să uităm de decalajul acesta şi să ne ducem cu gândul doar la 5G şi să uităm că avem o grămadă de localităţi şi de copii care nu au acces de niciun fel.
Este un an critic, foarte important şi cred că felul în care se vor lua decizii (...) cumpătate nu până mâine schimbăm aia, până poimâine facem nuştiuce, care ar putea dărâma, efectiv dărâma tot ce s-a construit în ţara asta în această industrie în ultimii 20 de ani.
Aşa cum arată lucrurile sunt atât de multe zone gri că mi se face teamă să nu o luăm înapoi în loc să o luăm înainte pentru că dacă din diverse motive îţi propui să protejezi mai bine computerul de bord al unei maşini şi ajungi să schimbi şi tabla maşinii din acelaşi motiv mi se pare ... cum să spun, nepotrivit”.

Dorin Odiaţiu, public affairs, partnerships & wholesale director în cadrul Orange România, liderul pieţei de telecom, s-a ferit să arunce cuvinte tari spre Guvernul Cîţu, însă a declarat că subscrie la cele afirmate de reprezetanţii Digi, Vodafone şi Telekom, întărind practic mesajele exasperate ale industriei transmise către Palatul Victoria.
“Din punct de vedere legislativ într-adevăr avem nişte puncte importante în faţa noastră - Codul comunicaţiilor, legea securităţii 5G şi licitaţia de spectru. Subscriu la ce s-a spus înainte - ne dorim claritate, ne dorim predictibilitate, ca să nu insist mai mult.”