ZF Live. Lupta pentru mediu. Răzvan Nica, BuildGreen: Centralele individuale, întâlnite la cele mai multe dintre blocurile noi din Bucureşti, poluează de 10 ori mai mult decât sistemul centralizat

Autor: Alexandra Matei 24.04.2021

♦ Clădirile reprezintă peste 40% din emisiile de carbon ♦ În acest moment, există o legislaţie şi este în curs de elaborare şi legislaţia secundară, în care trebuie să se prevadă care sunt cerinţele minime pentru fiecare element al clădirii şi să se detalieze modul de calcul ♦ Aceasta se aplică doar construcţiilor care vor obţine autorizaţia de construire sau au obţinut-o deja, începând cu 1 ianuarie 2021, nu şi clădirilor deja existente.

Centralele de apartament, care se regăsesc la majoritatea blocurilor ridicate în ultimii ani în Bucureşti, spune Răzvan Nica, fondator şi managing director al companiei de consultanţă pentru construcţii verzi BuildGreen, poluează de zece ori mai mult decât un sistem centralizat. Acesta din urmă, pe lângă faptul că este de departe mult mai puţin poluant, menţionează el, este şi mai eficient.

„Dacă vorbim de centralele individuale de apartament, există calcule care arată că acestea poluează mai mult decât centralele de bloc sau sistemul centralizat, care este mai puţin poluant şi mai eficient. Cantitatea de poluare, adică emisiile de noxe pe KW de energie sunt mult mai reduse, în cazul sistemului cen­tralizat, undeva la 10-15% din emisiile de noxe generate de centrala de apartament. O parte din construcţiile noi au în vedere deja o centrală termică de bloc. În acest moment, avem proiecte care urmăresc şi conec­tarea la sistemul de dis­tri­buţie de agent termic al fostului RADET, pentru a reduce această po­lua­re“, a declarat Răzvan Nica, fondator şi managing director al companiei de consul­tanţă pentru construcţii verzi BuildGreen, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.