Câţi români vaccinaţi cu prima doză AstraZeneca s-au prezentat în primele cinci zile şi la rapel?

Autor: Georgiana Mihalache 16.04.2021

Sub 90% dintre românii vaccinaţi cu prima doză de AstraZeneca au mai venit la a doua doză în primele cinci zile de când a început rapelul, adică peste 4.800 de români nu s-au mai prezentat pentru a doua doză din serul britanic.

Astfel, dacă în prima zi de rapel, la 12 aprilie, 94% dintre cei vaccinaţi cu prima doză s-au prezentat la rapel, în următoarele zile numărul a scăzut semnificativ, în special în 13 aprilie, cu 10 procente, până la 84% dintre cei vaccinaţi cu prima doză în 16 februarie. Datele au fost colectate de ZF din informările zilnice transmise de comitetul naţional de vaccinare.

„A început de ieri (12 aprilie – n.red.) rapelul persoanelor cu vaccin de la AstraZeneca. Peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat. Poate sunt persoane care au dezvoltat infecţia cu SARS-COV-2 şi nu iese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr corect, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înţeleaptă pe care persoanele respective au luat-o”, a spus marţi, 13 aprilie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
 

Ulterior, media persoanelor vaccinate cu a doua doză din serul AstraZeneca a ajuns la 89% după primele cinci zile de când se face rapelul, mai exact 44.570 de persoane făcând prima doză de vaccin în săptămâna 15-19 februarie şi doar 39.738 de oameni prezentându-se la rapel în perioada 12 – 16 aprilie.

O parte dintre aceşti oameni fie s-au reprogramat, fie nu s-au prezentat pentru vaccin, în contextul informaţiilor privind reacţiile post vaccinare, după ce s-a identificat, foarte rar însă, un risc de tromboză - formarea unui cheag de sange şi migrarea acestuia într-o zonă vitală. De asemenea, un alt motiv poate ţine de posibila infectare cu COVID-19 în perioada cuprinsă între cele două doze, cea mai lungă de altfel dintre cele trei seruri folosite în prezent în România, de 56 de zile.

În urma apetitului scăzut pentru vaccinare, autorităţile au decis ca imunizarea cu serul de la AstraZeneca să poată fi făcută fără programare în platforma de vaccinare, ci direct în centrul de vaccinare, dacă există doze disponibile.