Cum arată harta locurilor libere la vaccin şi a listelor de aşteptare? Sunt mai multe locuri pentru vaccinare cu vaccinul Pfizer decât cu Astra Zeneca

Autor: Alexandru Nanu 18.04.2021

Harta interactivă de pe platforma naţională de vaccinare arată în prezent câte locuri sunt libere pentru vaccinarea cu cele trei seruri folosite în România împotriva pandemiei de COVID-19.

Potrivit datelor de la ora 10:55, din 18 aprilie, în ţară mai sunt disponibile 60.651 de locuri de vaccinare cu Pfizer, 58.283 de locuri de vaccinare cu Astra Zeneca şi 26.693 de locuri cu Moderna.

În toate judeţe sunt locuri disponibile pentru vaccinare, fie cu Astra Zeneca sau cu Moderna / Pfizer şi după cu se poate vedea din harta de mai sus nici un judeţ nu este marcat cu roşu.

Cele mai multe locuri libere sunt în judeţele Timiş – 16.759 de locuri şi Suceava – 6.700 de locuri în timp ce la polul opus cu cele mai puţine locuri se află judeţele Olt – 815 locuri şi Călăraşi – 849 locuri.

Pe platforma de programare apare şi harta listelor de aşteptare pentru cele trei vaccinuri folosite de România, cel mai mare apetit pentru imunizare fiind în Bucureşti, cu aproape 78.000 de oameni înscrişi pe liste.

În acelaşi timp, în judeţul Mehedinţi nu estet înscrisă nici o persoană pe listele de aşteptare.

În general, Capitala a epuizat de fiecare dată dozele disponibile de vaccin încă din primele zile de la intrarea în ţară a tranşelor de la producători. În acest context, reprezentanţii din judeţele din jurul Bucureştiului au arătat că locuitorii Capitalei aleg de multe ori să călătorească în judeţele vecine pentru a se imuniza, o situaţie întâlnită de asemenea şi în alte zone din ţară.

Şi în Cluj sunt liste de aşteptare lungi, cu peste 33.000 de oameni care vor să se imunizeze la unul dintre centrele din raza judeţului. Datele sunt disponibile pe platforma de programare, aferente orei 10:55.

Cele mai multe solicitări pe listele de aşteptare sunt pentru vaccinul Pfizer - peste 237.000 de români alegând acest ser pentru imunizare, urmat de Moderna - peste 11.000 de înscrieri pe lista de aşteptare şi Astra Zeneca – peste 2.600 de înscrieri pe lista de aşteptare.