Ce s-a întâmplat pe piaţa auto în T1/2021. Una din opt maşini noi înmatriculate în 2021 are motor electric

Autor: Bogdan Alecu 19.04.2021

Maşinile electrice şi hibride, cele care au un motor electric, au ajuns la mai bine de 12% din piaţa locală în primele trei luni ale anului, potrivit datelor Direcţiei Re­gim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehi­culelor (DRPCIV) şi calculelor Asociaţiei Producă­to­rilor şi Im­por­tatorilor de Automobile (APIA). Mai mult, dacă pon­derea maşinilor diesel rămâne relativ constantă, motoa­rele pe benzină au coborât de la 70% din piaţă în 2019 la aproape 60% în primul trimestru al acestui an. Astfel, dacă achiziţiile realizate de unele companii continuă să se îndrepte către motorizări diesel, în condiţiile în care aces­tea de obicei parcurg mai mulţi kilometri, iar ponderea ră­mâne constantă, ponderea motoarelor pe benzină scade.

La nivelul T1/2021 hibridele au reprezentat 8,4% din piaţă - luând în calcul doar ma­şinile full-hybrid, nu şi pe cele „mild“, în timp ce maşi­nile elec­trice (unde sunt incluse şi hibridele plug-in, adică ace­le maşini care pot fi încărcate cu energie elec­trică şi de la pri­ză, nu doar în mers) au ajuns la peste 8% din piaţă. La aces­tea se adaugă maşinile electrice cu încă 4% cotă de pia­ţă.

Pe de altă parte, în martie au revenit pe creştere ma­şi­nile pe benzină, în urcare cu 20%, iar cele die­sel au continuat să scadă cu 5%.

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproa­pe 20% în martie faţă de perioada similară a anului trecut, la 7.861 de unităţi.