România scapă de ameninţarea retrogradării: Agenţia de rating S&P vede deciziile guvernului Cîţu cu ochi buni

Autor: Răzvan Botea 19.04.2021

Agenţia americană de rating Standard and Poor’s a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la nega­tiv la stabil, ceea ce reprezintă un pas înainte pentru gu­ver­nul Cîţu, în încercarea de a stabiliza finanţele publice ale ţării, care s-au înrăutăţit semnificativ după criza COVID-19, cu un deficit bugetar de 100 de miliarde de lei în 2020 şi 82 de miliarde de lei in 2021 .

S&P spune că stoparea creşterii pensiilor (decizie cri­ti­ca­tă vehement în ţară), reducerea deficitului bugetar de la 9% la 7% din PIB prin îngheţarea creşterii salariilor buge­ta­rilor (decizie extrem de criticată) şi perspectiva unei sta­bi­lizări a datoriei publice la 50% din PIB, nivel de alar­mă, până în 2023 (înainte de criză datoria era de 37% din PIB) sunt principalele motive pentru care a îmbună­tă­ţit perspec­tiva de rating.

La acestea se adaugă stabilitatea sistemului bancar şi capacitatea rapidă de intervenţie a BNR de a gestiona momentele de criză şi de a reduce dobânzile, cum a fost la începutul crizei în urmă cu un an şi acum în martie, când piaţa s-a confruntat cu un deficit de lichiditate.

De precizat că S&P nu a îmbunătăţit ratingul Româ­niei, ci perspectiva (Outlook – n. red.).

„În opinia noastră, decizia guvernului de a retrage legislaţia anterioară costisitoare privind pensiile va fi che­ia pentru atingerea stabilităţii bugetare şi evaluăm agen­da sa de consolidare pe termen mediu ca fiind credibilă“, spun analiştii de la Standard and Poor’s.

De asemenea, agenţia de rating vede o creştere eco­no­mică de 5% pentru România în acest an şi o revenire a economiei la nivelul din 2019 în 2021.

„După contracţia modestă de 3,9% în 2020, ne aştep­tăm ca economia României să revină cu o creştere solidă de 5% în acest an, pe baza investiţiilor finanţate de UE şi a revenirii cererii interne.“

România rămâne pe ultima treaptă de rating reco­man­dată investiţiilor. Perspectiva însă s-a schimbat după doi ani, de la negativ la stabil.