ZF TECH DAY. Mihnea Dumitru, Orange: Clienţii încep să aleagă soluţiile 5G. Sunt foarte multe avantaje faţă de tehnologia 4G sau fibră optică

Autor: Ioana Nita 20.04.2021

Pentru soluţia Office Net 30 5G vânzările au început să fie comparabile cu cele de fibră optică, acolo unde tehnologia 5G este disponibilă deja.

Cererea pentru soluţiile bazate pe tehnologia 5G este tot mai mare pe plan local, în condiţiile în care companiile observă rapid avantajele pe care soluţiile 5G le au în  raport cu cele bazate pe tehnologia 4G sau fibră optică, susţin reprezentanţii Orange România, liderul pieţei locale de teleco­municaţii.

Operatorul telecom a lansat recent o soluţie Wi-Fi 5G la punct fix, care le oferă businessurilor acces la internet la viteză mare acolo unde nu există fibră optică, spre exemplu.

„Soluţia Office Net 30 5G este un produs care din punct de vedere al tracţiunii este absolut comparabil pe de-o parte cu soluţiile 4G - deja vedem că unii clienţi se balansează între cele două tipuri - 4G şi 5G acolo unde este disponibilă tehnologia 5G, şi de asemenea vânzările sunt comparabile cu cele pe care le avem pe fibră optică în acest moment“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day, Mihnea Dumitru, B2B Product Development & Innovation Manager în cadrul Orange Business Service. El a explicat că soluţia Office Net 30 5G se adresează segmentului B2B, aceasta constă în instalarea unui echipament care oferă conectivitate 5G - peste 1 GB pe secundă ceea ce face posibil pentru clienţi să aibă acces şi prin tehnologii wireless la tipul de aplicaţii care până acum erau disponibile pentru fibră optică. 

“Înainte de a exista această soluţie a existat mereu această alegere între flexibilitatea tehnologiilor radio şi parametri pe care o conexiune de fibră optică îi poate aduce. În acest moment putem spune deja că cele două sunt cam în aceeaşi zonă, făcând posibile lucruri care înainte nu erau posibile prin tehnologii radio, cum ar fi colaborare în timp real, transmisiuni video în timp real de înaltă calitate, ş.a.m.d.”

Soluţia Office Net 5G include un router Huawei prevăzut cu Wi-Fi 6 care poate fi instalat şi mutat cu uşurinţă acolo unde au nevoie clienţii de conectivitate la internet la viteze mari, singura condiţie fiind ca reţeaua Orange 5G să fie disponibilă în acea locaţie. Echipamentul funcţionează însă şi în zone în care tehnologia 5G nu a ajuns încă, conectându-se la reţelele 4G.

Soluţia Office Net 5G se adresează unei game extinse de clienţi, fiind utilă în diferite scenarii.

“Vorbim de companii care vor de exemplu să îşi deschidă foarte rapid un punct de lucru şi nu aşteaptă instalarea unei fibre optice, companii care sunt în zone unde instalarea unei fibre optice este dificilă sau inestetică - vorbim de zone istorice, pietonale, parcuri (chiar avem clienţi care au astfel de soluţii instalate în mijlocul unei terase spre exemplu). Vorbim de asemenea de şantiere, unde este greu de instalat fibra optică, şi avem totodată clienţi care au instalat echipamentele pe display-uri aflate în mijlocul intersecţiilor - evident că instalarea unei fibre optice acolo nu este imposibilă, dar este mai dificilă şi atunci o soluţie de tipul acesta radio este mai potrivită. Sunt de asemenea clienţi care nu vor să afecteze clădirea în care se află pentru că închiriază pe termen scurt, pentru că sunt clădiri de patrimoniu sau pur şi simplu sunt clădiri care nu au o infrastructură dedicată pentru cablare, şi sunt clienţi care se mută des - este o soluţie care mută foarte uşor. De asemenea, avem clienţi care folosesc soluţia noastră ca back-up pentru conexiunea prin fibră şi pot face acest lucru fiindcă este o conexiune care oferă parametri comparabili. Nu în ultimul rând vorbim de clienţi care au angajaţi ce lucrează acasă - este o soluţie care s epretează foarte bine pentru lucratul de acasă - este uşor de instalat (doar se agă în priză echipamentul) şi o alternativă bună la fibra optică”, a explicat Mihnea Dumitru.

Preţul standard al unui abonament Office Net 30 5G este 30 euro pe o perioadă contractuală de 12 luni, iar pentru 24 luni router-ul cu Wi-Fi 6 este inclus. Zona de utilizare geografică se setează automat la prima sesiune de date a utilizatorului, iar pentru a muta echipamentul, clientul trebuie să solicite resetarea zonei de utilizare, serviciu cu un cost de 2 euro.

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în Bucureşti, acoperire 100% 5G, şi în alte 14 oraşe: Bragadiru, Braşov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popeşti-Leordeni, Predeal, Timişoara şi Voluntari. Dincolo de viteze comparabile cu cele de fibră optică, cu maxime de 1,2 Gbps – de până la 10 ori mai mari decât 4G, reţeaua Orange 5G permite inovaţii tehnologice ce aduc îmbunătăţiri semnificative viitoarelor proiecte de oraşe inteligente, mobilitate, media etc.

“Tehnologia 5G este pe de-o parte o evoluţie faţă de 4G şi 3G şi prin evoluţie mă refer în primul rând la creşterea capacităţii reţelei - putem conecta mult mai mulţi clienţi simultan. Spre exemplu, avem astfel de soluţii instalate pe stadioane, unde acum nu sunt foarte mulţi oameni, dar atunci când vor fi, o astfel de reţea face faţă mult mai bine la o încărcare foarte mare. Apoi vorbim despre eficienţa utilizării, atât a spectrului, avem un spectru pe care îl putem putem folosi şi care este mult mai bine pus în valoare de tehnologia 5G, şi de asemenea din punct de vedere energetic este mai bine - avem un consum energetic mult mai mic şi implicit de dioxid de carbon pentru aceeaşi capacitate a reţelei. Mai departe, ceea ce se vede la client dincolo de această disponibilitate a reţelei în zone aglomerate, este partea de parametri mult mai buni - timp de răspuns mult mai bun, viteză mult mai bună”, a precizat el, adăugând că tehnologia 5G vine totodată cu o serie de noutăţi.

“De exemplu, faptul că reţeaua 5G poate fi împărţită în nişte reţele virtuale - <<slicing>> se numeşte acest concept, în care fiecare aplicaţie primeşte nişte parametri adaptaţi. Adică pe de-o parte vorbim de internet, cum este acest produs Office Net 5G, dar putem vorbi de faptul că reţeaua poate fi configurată în acelaşi timp şi pentru altfel de aplicaţii. Adică, spre exemplu în aceeaşi reţea putem avea un <<slice>> pentru internet şi alte <<slice-uri>> pentru obiecte conectate, pentru vehicule autonome care au nevoie de alţi parametri - iar reţeaua 5G poate să diferenţieze între ele şi să ofere fiecăruia exact parametri de care au nevoie.”

În plus, tehnologia 5G permite rularea aplicaţiilor mult mai aproape de client. “Dacă înainte era necesar ca aplicaţiile să fie într-un data center şi conexiunea sau datele să parcurgă de la client până în acel centru de date destul de mult timp, acum putem rula aceste aplicaţii aproape de client astfel încât timpii de răspuns sunt mult mai buni şi aplicaţia rulează cu nişte parametri mult mai strânşi din punct de vedere al disponibilităţii, al timpului de răspuns, ş.a.m.d.”

Având în vedere multitudinea de scenarii în care tehnologia 5G joacă un rol esenţial, Orange mai are în portofoliu şi alte soluţii 5G precum soluţia M2M Pro.

“Pentru cei care folosesc 5G pentru conectarea obiectelor avem un produs numit M2M Pro care funcţionează peste 5G cu parametri garantaţi şi mai avem clienţi care încep să folosească soluţii 5G tot din această zonă de machine to machine pentru transmisiuni video de înaltă calitate - transmisiuni HD sau 4K de la punct mobil”, a subliniat Mihnea Dumitru.