Ionuţ Dumitrescu, unul dintre cei mai puternici investitori imobiliari, a cumpărat un teren în Piteşti pentru o nouă dezvoltare logistică

Autor: Bogdan Alecu 19.04.2021

Element Group, compania fondată de Ionuţ Dumitrescu, anunţă achiziţia unui nou teren de 2,7 hectare, la intrarea în Piteşti, în imediata vecinătate a autostrăzii A1.

Poziţionarea terenului în imediata vecinătate a autostrăzii A1, precum şi lângă un hub comercial deja existent – Jupiter City, Metro şi Arabesque Piteşi ne-au determinat să adaugăm acest teren în portofoliul grupului, pentru o viitoare dezvoltare de proximitate logistică”, explică Ionuţ Bordei, CEO, Element Group.

Element Group este unul dintre cei mai activi dezvoltatori locali, cu investiţii active în segmentele de birouri, retail şi logistică & industrial.

Ionuţ Bordei este CEO-ul grupului şi conduce activitatea de dezvoltare, supervizând procesul de achiziţii de terenuri pentru toate diviziile grupului.

Fondat de Ionuţ Dumitrescu, grupul este unul din acţionarii diviziei de office a One United, sub brandul Element Development dezvoltă parcuri de retail, precum Bistriţa Retail Park, iar sub brandul Element Industrial are în dezvoltare o serie de parcuri logistice în Bucureşti şi în oraşe secundare şi terţiare din România.

Element Industrial l-a recrutat luna trecută pe Andrei Jerca pentru funcţia de managing director al companiei, după plecarea lui Muler Onofrei.

Andrei Jerca are o experienţă de 14 ani în industria imobiliară, Andrei a lucrat pentru companii precum Europolis, CA IMMO, P3 sau CBRE, fiind implicat de-a lungul carierei atât in administrarea unui portofoliu de 300.000 mp de spaţii logistice, cât şi în dezvoltarea unor serii de proiecte logistice şi industriale, ce însumează 200.000 mp.

Anunţul are loc după ce Element Industrial e în proces de a vinde contra sumei de 30 mil. euro depozitele din Chitila către Fortress REIT, principalul acţionar al NEPI-Rockcastle, potrivit Moneyweb.

Element Industrial are în dezvoltare un hub logistic în zona Buftea-Chitila, unde a livrat un parc de 50.000 mp, iar de curând a demarat o investiţie de 37 de milioane de EUR într-un nou parc de 72.000 mp. Totodată, compania a achiziţionat o serie de terenuri în mai multe zone cheie din ţară, unde intenţionează să dezvolte parcuri logistice de clasă A: Brăila, Craiova, Piteşti sau Ploieşti fiind doar câteva exemple.

Stocul spaţiilor industriale din România a depăşit pragul de 5 mil. mp în 2020, ajungând la 5,1 mil. mp după ce anul trecut au fost livraţi 574.000 mp, potrivit datelor CBRE, aproximativ jumătate stoc fiind deţinut de trei proprietari, CTP, WDP şi P3. Deşi plaja investitorilor s-a diversificat în ultimii ani, inclusiv prin dezvoltarea unor jucători locali, precum Element Industrial, cofondat de Muler Onofrei, Global Vision sau Transilvania Construcţii, în prezent investitorii locali deţin doar 5% din totalul stocului existent.

România a avut  în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare a pieţei industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spaţii industriale per mia de locuitori,  ţara noastră se situează sub media regională. Spre comparaţie, Polonia are o medie de  510 mp per mia de locuitori, iar Cehia, 840 mp per mia de locuitori.

În următorii 5 ani, calculele CBRE indică o creştere a stocului de spaţii industriale cu peste 50%, până la 8 milioane mp, în acest moment, dezvoltatorii având aproape 400.000 mp de spaţii industriale în construcţie.