(P) Externalizarea activităţii de resurse umane, un serviciu cu valoare adăugată pentru business-urile competitive

Autor: Publicitate 20.04.2021

În 2021, cererea locală pentru serviciile de externalizare a proceselor de resurse umane păstrează trendul crescător din anul precedent. Companiile care externalizează activitatea de resurse umane justifică această decizie ca fiind o investiţie în eficientizarea procesele de HR (prin acces la experţi), dar şi ca pe o investiţie în digitalizare, pentru că mulţi furnizori lucrează cu aplicaţii dedicate departamentelor HR.

Cel mai des, nevoia companiilor de a apela la serviciile unui furnizor se traduce fie prin lipsa unor specialişti interni în salarizare şi administrare de personal, fie printr-o decizie de recalibrare a departamentului de resurse umane, pentru a reduce costurile operaţionale şi a investi mai mult timp în proiecte de employee engagement.

Beneficiile pentru firmele care externalizează activitatea de HR sunt următoarele: acces la consultanţi în resurse umane, calcule salariale corecte, documente de personal şi contracte actualizate conform legislaţiei în vigoare, lucru cu aplicaţii software pentru resurse umane, date securizate şi parolate.

Beneficiile sunt rezultatul unei strategii de externalizare care trebuie să urmărească atât eficientizarea costurilor, cât şi a business-ului. Tocmai de aceea, consultanţii HR recomandă ca înainte de a încheia un acord contractual cu un furnizor, companiile să aibă bine definită strategia de business, să analizeze nevoile interne şi să identifice mixul de servicii şi produse HR care răspund cel mai bine acestor nevoi.

Următorul pas este alegerea furnizorului de servicii de resurse umane care se potriveşte cel mai bine profilului firmei. Despre criteriile în funcţie de care companiile ar trebui să îşi aleagă furnizorul de servicii HR, poti citi pe larg, AICI.

Ce oferă furnizorii de servicii de salarizare şi administrare de personal?

Firmele de outsourcing preiau toate responsabilităţile administrative ale specialiştilor HR, tot ce ţine de încheierea, modificarea, suspendarea, încetarea contractelor de muncă, transmiterea în REVISAL a modificările intervenite pe partea de personal, depunerea declaraţiilor fiscale, actualizarea documentelor angajaţilor, întocmirea şi eliberarea adeverinţelor necesare salariaţilor. În plus, consultanţii firmelor de outsourcing preiau responsabilitatea de a reprezenta companiile în cazul controalelor din partea autorităţilor statului şi tot ei raportează joburile disponibile către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Un astfel de furnizor de servicii de salarizare şi adminstrare de personal este Romanian Software, liderul pieţei din România în dezvoltarea si implementarea de soluţii software în domeniul resurselor umane.

Toate serviciile din zona de salarizare şi administrare de personal, pe care experţii Romanian Software le livreaza companiilor, sunt automatizate cu ajutorul platformei colorful.hr, un program software de resurse umane, dezvoltat intern şi actualizat cu tehnologie de ultimă generaţie. Astfel, tot fluxul de lucru se desfăşoară într-un mediu digital şi securizat, toate datele se păstrează în cloud, iar firmele au acces la aplicaţii inteligente care le ajută să-şi optimizeze procesele de HR.

De exemplu, din aplicaţia de administrare de personal, managerii au acces la contractele de muncă ale angajaţilor, pot urmări modificările/actualizările pe care consultanţii Romanian Software le fac pe contracte, pot genera rapoarte despre documentele personale ale angajaţilor.

 O altă aplicaţie din platforma colorful.hr, cu multiple beneficii (mai ales în contextul lucrului de acasă), este cea de pontaj electronic. Cu ajutorul acestui soft, angajaţii îşi pontează orele lucrate, îşi planifică programul de lucru şi zilele de concediu, iar managerii şi departamentul HR validează pontajul salariaţilor şi generează rapoarte despre orele de intrare/ieşire, numărul de ore lucrate, norma zilnică, etc. Datele din aplicaţia de pontaj se transferă automat în aplicaţia de salarizare, pentru calculul salariilor. Este o funcţionalitate care simplifică enorm munca oamenilor de resurse umane, care scapă de calcularea manuală a salariilor angajaţilor. În plus, fiind un proces automat, bazat pe algoritmi de calcul, se elimină complet erorile umane. Cu ajutorul pontajului electronic, companiile îşi reduc cu peste 70% timpul alocat pentru completarea manuală a fişelor de pontaj şi pentru gestionarea orele lucrate de angajaţi.

Companiile care beneficiază de serviciile de externalizare oferite de Romanian Software au acces şi la alte tipuri de aplicaţii din platforma colorful.hr, cum ar fi: spaţiul personal al angajatului, training, evaluare, comunicare internă, managementul documentelor, recrutare. Toate aplicaţiile din platformă sunt integrate într-o singură bază de date, online, ceea ce pentru companii înseamnă fluxuri de lucru mult simplificate şi control permanent asupra proceselor de resurse umane.

Aplicaţiile din platforma colorful.hr sunt îmbunătăţite constant cu tehnologii noi, astfel încât companiile să profite la maxim de beneficiile automatizării. În plus, Romanian Software dezvoltă permanent noi aplicaţii şi funcţionalităţi care să răspundă cât mai bine nevoilor punctuale ale organizaţiilor. În ultimul an, Romanian Software a lansat noi aplicaţii software, precum chatbotul IRIS, pontajul planificat, cererea pentru telemuncă şi onboarding, modulul de bugetare, modulul Analytics, care ajută companiile să eficientizeze şi să gestioneze lucrul de acasă, să îşi recalculeze bugetele şi să ia decizii de business bazate pe analize de date.

Dacă vrei să afli mai multe informaţii despre serviciul de externalizare oferit de Romanian Software şi care sunt paşii de implementare a unui proiect de externalizare, contactează un consultant, AICI.