Doar 17% din totalul persoanelor de peste 65 de ani din România au fost vaccinate cu cel puţin o doză împotriva COVID-19. În total, sunt 3,6 milioane de persoane de peste 65 de ani în România, din cele mai recente date ale Institutului de Statistică, aferente anului 2020

Autor: Georgiana Mihalache 20.04.2021

Ponderea persoanelor de peste 65 de ani, categorie prioritară la vaccinare, vaccinate cu cel puţin o doză, nu a depăşit 17% din totalul oamenilor din această categorie de vârstă, care sunt şi cei mai vulnerabili la posibila infecţie cu noul coronavirus.

Din calculele ZF, pe baza datelor publice, care arată că puţin peste 600.000 de persoane de peste 65 de ani au fost vaccinate, rezultă că circa 17% din totalul de 3,6 milioane de vârstnici au primit măcar o doză din cele trei seruri folosite în România. Pentru a ajunge la imunizarea de masă, specialiştii indică faptul că cel puţin 60-70% din populaţia unei ţări ar trebui să fie vaccinată. La nivel european, inclusiv în România, vaccinarea este gratis şi voluntară.

„Defalcat pe tipuri de categorii de persoane din această etapă, vorbim de persoane cu boli cronice, 508.714; persoane peste 65 de ani, 604.437“, a spus săptămâna trecută medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

În total, în România, sunt peste 3,6 milioane de persoane de peste 65 de ani, cu cea mai mare pondere a persoanelor cuprinse între 65 şi 69 de ani, din datele INS.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 implică trei etape în care dozele vor ajunge la pacienţi, iar autorităţile şi-au propus la debutul campaniei să acopere 60-70% din populaţia ţării în primele şase luni de la aprobarea vaccinului. În prezent, suntem la aproape patru luni de la momentul administrării primei doze de vaccin, iar ponderea persoanelor imunizate este de sub 15%.

În acest moment, România se află în etapa a treia, care include şi populaţia generală, însă pe listele de aşteptare şi la programare se respectă în continuare priorităţile de la debutul campaniei. De exemplu, dacă pe lista de aşteptare este o persoană de peste 65 de ani şi o altă persoană încadrată în categoria a treia – populaţie generală, prioritatea la vaccin o va avea persoana de peste 65 de ani.

Deşi iniţial locurile disponibile la vaccin au reprezentat o problemă, în prezent există doze disponibile în ţară, însă apetitul românilor pentru imunizare a scăzut. Sunt aproape 200.000 de locuri disponibile în ţară în prezent, dintre care cele mai multe sunt pentru serul Pfizer. Autorităţile au precizat că se gândesc la mă­suri pentru a accelera vaccinarea, însă nu au prezentat concret variantele luate în calcul.

 

Care sunt strategiile altor ţări?

ermania a identificat trei grupuri cu prioritate ridicată, din care fac parte persoanele de peste 60 de ani. Primul grup cu prioritate la vaccinare în Germania la debutul campaniei a fost cel al persoanelor de peste 80 de ani, urmat de cei care lucrează în centrele de bătrâni şi de medicii care tratează pacienţii cu COVID.

Şi în Franţa au fost prioritizaţi oamenii de peste 65 de ani, fiind incluşi în prima dintre cele cinci faze propuse de autorităţile franceze pentru a primi dozele de vaccin. Prioritate la vaccinare în Franţa în primă fază au persoanele de peste 65 de ani care suferă de diverse afecţiuni care îi fac vulnerabili în faţa COVID-19.

Polonia a avut o strategie similară cu a României, prioritizând persoanele de peste 60 de ani în faza a doua a vaccinării, după ce în prima etapă a început imunizarea personalului medical. Etapa a doua i-a inclus pe oamenii de peste 60 de ani, etapa a treia îi implică pe cei cu boli cronice, iar în ultimă fază se poate vaccina populaţia generală.