Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti vine la BVB. One United Properties vrea să vândă acţiuni la bursă într-o ofertă publică, la o evaluare totală a grupului de peste 500 mil. euro

Autor: Tibi Oprea 20.04.2021

În tranzacţiile private de anul trecut, compania era evaluată la 450 mil. euro l BRK a fost ales pentru intermediere, în timp ce Swiss Capital va face parte din grupul de distribuţie.

One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvol­ta­tori imobiliari de proiecte re­zidenţiale de birouri şi mix­te din Bucureşti, controlat de ban­cherii Victor Căpitanu şi Andrei Dia­co­nes­cu, a anunţat că in­ten­ţionează să se liste­ze cu acţiuni pe Piaţa Principală a Bur­sei de Valori Bucu­reşti pe piaţa regle­men­tată, cate­goria Premium, intenţie apro­bată în ca­drul Adunării Generale Extra­ordinare a Acţionarilor din 19 aprilie 2021.

„Planurile noastre de creştere a com­paniei continuă şi prin listarea la bursă, care va duce compania la nivelul următor în strategia noastră pe termen lung, va diver­si­fica opţiunile disponibile pentru accesarea de capital pentru proiectele noastre inova­toa­re din domeniul imobiliar, va permite unei noi categorii de investitori să ni se ală­tu­re şi va spori lichiditatea pentru acţionarii companiei“, spune Victor Căpitanu, cofon­da­tor al One United Properties.

Cu venituri de 496 de milioane de lei (100,7 mil. euro) şi cu un profit brut consolidat de 206 milioane de lei (41 mil. euro) anul trecut, compania vrea să vândă acţiuni la bursă şi să depăşească 500 mil. euro capitalizare, în contextul în care în noiembrie 2020 era evaluată la 450 de milioane de euro în urma unei creşteri de capital, potrivit informaţiilor din piaţă.

Cunoscut şi premiat internaţional pentru proiectele sale sustenabile în dome­niul imobiliar, dezvoltatorul ia în consi­de­rare listarea la BVB printr-o ofertă publică. Intermediarul ofertei este BRK Financial Group, în timp ce Swiss Capital va face parte din grupul de distribuţie.

„Am lucrat la fazele preliminare ale acestui proiect şi am ajuns în etapa în care intrăm în linie dreaptă în vederea intermedierii primei oferte publice de vânzare care va avea loc la Bursa de Valori Bucureşti în acest an, ultima operaţiune de acest fel având loc în anul 2018“, a declarat Monica Ivan, director general al BRK.

One United Properties a fost fondată de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, care în prezent deţin 75% din acţionariatul companiei şi sunt singurii membri executivi ai consiliului de administraţie, restul celorlalţi cinci membri fiind neexecutivi. Cei doi fondatori vor rămâne la conducerea societăţii şi după listarea acesteia la BVB.

Cei doi fondatori au investit în imobiliare încă din 2000 şi au dezvoltat prima clădire rezidenţială în 2006, apoi începând cu 2013 au extins proiectele imobiliare sub marca One, transformând-o în lider al pieţei rezidenţiale de lux din România, cu multiple premii pentru arhitectură, design, dezvoltare şi sustenabilitate.