ZF Green Economy - Cum poate economia circulară să devină din vis, realitate? Economia circulară este un proces de durată, iar tranziţia va dura cel puţin 15-20 de ani. Momentan sunt iniţiative punctuale la nivel de companii

Autor: Cristina Roşca 20.04.2021

♦ Economia circulară vrea să întrerupă ciclul clasic de producţie - materie primă - procesare - consum - deşeuri. Mai exact, vrea să ia deşeurile şi să le reintroducă în producţie. Atunci, ciclul va arăta mai degrabă astfel: materie primă - procesare - consum - reutilizarea deşeurilor în producţie şi procesul o ia de la capăt ♦ O economie verde este o economie prietenoasă cu mediul înconjurător, aşa că businessurile iau în calcul în planurile lor şi acest aspect.

Economia circulară este la ora actuală un concept extrem de complex, un concept pe care consumatorul nu îl va digera prea curând. E un concept cu care abia acum instituţiile academice şi industria se familiarizează, spune Marius Brînzea, strategy director Reciclad’Or.

Reciclad’Or este o organizaţie înfiinţată în anul 2017 de către un grup de companii naţionale şi multinaţionale, importatori şi producători de bunuri ambalate, ca o soluţie pentru îndeplinirea obligaţiilor de reciclare.

„La nivelul consumatorului ar trebui să analizăm ce poate face el. Mă refer la colec­tarea separată şi reciclare. Pentru consu­mator trebuie asigurată infrastructura cores­punzătoare de colectare separată şi în proxi­mitate. Doar aşa el va considera actul de colectare separată ca un proces atractiv şi comod.“