Cel mai puternic partid din Germania şi-a ales candidatul pentru funcţia de cancelar: Cine este Armin Laschet, politicianul care poate deveni succesorul Angelei Merkel şi, implicit, liderul Uniunii Europene

Autor: Eduard Ivanovici 20.04.2021

Armin Laschet a câştigat susţinerea Consiliului Naţional al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cea mai mare forţă politică din Germania, într-un vot care a expus fisurile din cadrul partidului cu cinci luni înaintea alegerilor naţionale, scrie Financial Times.

Treizeci şi unu din cei 46 de membri ai comitetului executiv al CDU l-au susţinut pe Laschet, în timp ce rivalul său, Markus Söder, prim-ministrul Bavariei, a înregistrat doar nouă voturi. De asemenea, au existat şase abţineri.

Rezultatul înseamnă că Laschet, premierul celui mai populat land federal – Renania de Nord-Westfalia, va fi candidatul dreptei conservatoare în cadrul alegerilor din septembrie, prin care se va alege succesorul Angelei Merkel, care a ocupat timp de 16 ani funcţia de cancelar.

Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), partidul-soră al CDU, a declarat că va accepta fără probleme o victorie clară a lui Laschet, însă nu s-a pronunţat în urma votului de luni seara.

Rezultatul vine în concordanţă cu o lungă tradiţie a germanilor – liderul CDU primeşte şansa de a candida pentru poziţia de cancelar, reprezentând atât CDU cât şi CSU.

În prezent, CDU îşi asumă un risc prin faptul că şi-a ales propriul său liderul în dezavantajul şefului CSU. Söder îl depăşeşte detaşat pe Laschet în ceea ce priveşte rata de aprobare la nivel naţional şi se bucură de o popularitate mai mare în rândurile CDU.

Totodată, o bună parte din membrii CDU sunt de părere că ar avea o şansă mai puternică de câştig cu un politician ca Söder, într-un moment în care candidatul Verzilor, Annalena Baerbock, devine tot mai popular în rândurile germanilor.

Fiu de miner, Laschet a studiat dreptul şi a editat un ziar catolic înainte să fie ales în Bundestag în 1994. Ulterior, a ocupat funcţia de ministru al statului Renania de Nord-Westfalia, unde a devenit premier în urmă cu patru ani.

Laschet este un aliat ideologic al Angelei Merkel şi a declarat deja că, dacă va fi ales cancelar, va continua politicile ei „de mijloc” din ultimii ani. Însă popularitatea lui Laschet a suferit considerabil în timpul pandemiei, fiind considerat ezitant şi imprevizibil. Prin comparaţie, Söder, care a reuşit să-şi construiască o reputaţie de lider decisiv, a câştigat din ce în ce mai mult aprobarea cetăţenilor germani.