Olanda anunţă că este pregătită să semneze propunerea Statelor Unite de combatere a reducerii nivelului de taxe al multinaţionalelor: „Concurenţa fiscală este un lucru de domeniul trecutului”

Autor: Eduard Ivanovici 20.04.2021

Olanda, considerată de-a lungul anilor drept inima unui sistem în care corporaţiile îşi minimizează taxele printr-o serie de procese de transferare a profiturilor, a semnalat că este pregătită să semneze propunerea Statelor Unite de a pune capăt acestor practici, relatează Bloomberg.

„Când americanii propun o asemenea mişcare şi au obţinut acordul unor ţări precum Germania şi Franţa, ar fi surprinzător dacă nu se va ajunge la un acord (...) Concurenţa fiscală este un lucru de domeniul trecutului”, a declarat Hans Vijbrief, ministru adjunct al finanţelor din cadrul guvernului interimar al Ţărilor de Jos, după alegerile de luna trecută.

În timp ce guvernul interimar nu a adoptat o poziţie oficială, comentariile lui Vijbrief arată că ritmul schimbării începe să crească, iar ţările mici se vor chinui singure în cazul în care aleg să reziste în faţa curentului. Olanda a fost criticată vehement în ultimii ani din cauza regimului care ajută companiile internaţionale să îşi reducă nivelul de taxe în alte jurisdicţii.

Într-un exemplu din 2019, gigantul american Uber Technologies a răspuns represaliilor europene lansate asupra paradisurilor fiscale şi centrelor financiare offshore prin crearea unui „instrument olandez” de reducere a unor taxe în valoare de 6,1 miliarde de dolari.

Anul acesta, Reţeaua de Justiţie Fiscală (The Tax Justice Network) a catalogat Olanda drept al patrulea cel mai mare paradis fiscal la nivel mondial, fiind depăşită doar de Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman şi Bermuda.

Administraţia preşedintelui SUA Joe Biden a propus combaterea strategiilor de reducere a taxelor printr-o mărire a ratei globale de impozitare la 21%, intenţionând – de asemenea – să dezvolte un sistem în care cele mai mari 100 de companii din lume să plătească mai mult în locurile în care operează.

Vijbrief a spus că se aşteaptă ca acordul să fie atins în iulie, termen lansat în concordanţă cu obiectivele SUA şi altor membri ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a încercat de ani buni să obţină acordul a peste 135 de state.