Banca Europeană de Investiţii pune pe masă un împrumut de 250 mil. euro pentru un spital regional de 850 de paturi la Iaşi. Investiţia totală în spital va fi de circa 420 mil. euro, o parte din bani venind şi de la stat sau din fonduri nerambursabile

Autor: Georgiana Mihalache 21.04.2021

♦ Spitalul regional ar urma să fie operaţional peste şase ani, în 2027, şi va înlocui Spitalul Judeţean din Iaşi, vechi de 260 de ani.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 250 mil. euro pentru construcţia unui spital regional la Iaşi de 850 de paturi, care ar urma să fie funcţional din 2027. Împrumutul este pe o perioadă de 27 de ani, iar BEI a anunţat că are în lucru şi alte investiţii în spitalele româneşti.

„Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane euro, la care se adaugă sprijinul consultativ şi tehnic semnificativ, va susţine con­struc­ţia noului Spital Regional Iaşi şi va asigura servicii de sănătate îmbu­nătăţite, moderne şi eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienţilor la trata­mente de specialitate şi va aduce bene­ficii şi educaţiei medicale pentru generaţiile viitoare de doctori“, a spus Christian Kettel Thomsen, vice­pre­şedinte al Băncii Europene de Investiţii.