Oltina, unul dintre cei mai importanţi producători români din morărit şi panificaţie, din Urlaţi, a luat un credit de 100 mil. lei de la EximBank pentru capital de lucru şi punerea în funcţiune a unei noi mori

Autor: Florentina Niţu 21.04.2021

Oltina Impex Prod Com din Urlaţi, unul dintre cei mai importanţi producători români din morărit şi panificaţie, cu afaceri de peste 420 de milioane de lei, a luat un credit de 100 milioane de lei de la EximBank prin Programul financiar de susţinere a companiilor mari, pentru capital de lucru şi dezvoltare, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul EximBank.

„Prin facilitatea acordată, putem să asigurăm unuia dintre cei mai importanţi producători din domeniul morăritului şi panificaţiei, dezvoltat de antreprenori români, fondurile necesare pentru menţinerea activă a lanţului de producţie, prin infuzia de capital de lucru”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, bancă deţinută de statul român prin Ministerul Finanţelor.

Prin programul financiar de susţinere a companiilor mari statul garantează pentru companiile afectate de pandemia de COVID-19, care îşi doresc să îşi asigure activitatea în continuare. Beneficiarii programului sunt companiile şi IMM-urile cu o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei în 2019, care nu erau în dificultate la finalul aceluiaşi an.

„Pentru noi, perioada stării de urgenţă a fost una foarte încărcată, mai ales la început, când cererea de produse de panificaţie şi, mai ales, de făinuri a fost în creştere. Apoi, efectele pandemiei nu au întârziat să-şi pună amprenta şi asupra activităţii noastre. Toate acestea s-au suprapus peste un an agricol foarte slab fapt ce a crescut preţul cerealelor, iar cantitatea aprovizionată a fost mai redusă din lipsa lichidităţilor. Aceasta finanţare de la EximBank ne va permite să ne consolidăm capitalul de lucru şi să ne concentrăm atenţia pe derularea proiectelor de dezvoltare care includ punerea în funcţiune a unei noi mori de cereale la Carani, în judeţul Timiş”, a spus Cosmin Olteanu, administratorul Oltina Impex Prod Com.

Cosmin Olteanu este acţionarul majoritar al Oltina Impex Prod Com (52%), alături de el fiind acţionari antreprenorii români Dumitru Enache (20%), Bogdan Iosif (14%) şi Nicolae Nicolescu (14%), conform Confidas.ro, platformă de analiză finaciară a companiilor. Fiecare dintre aceştia mai deţine şi alte businessuri, în domenii precum cel agricol sau de construcţii.

Pe lângă noua moară pe care o va construi în judeţul Timiş, compania are o moară de grâu şi una de porumb în Urlaţi, dar şi o fabrică de pâine şi de produse de patiserie. De altfel, Oltina a deţine trei baze de stocare a cerealelor în judeţele Ialomiţa, Teleorman şi Galati, având în prezent o capacitate de circa 260.000 de tone de cereale.  

Înfiinţată în 1994, Oltina are în prezent peste 500 de angajaţi şi 13 puncte de lucru în ţară, amplasate in judeţele Prahova, Ialomiţa, Galaţi şi Teleorman. Podusele de panificaţie sunt distribuite în toate judeţele României şi în unele state UE şi produsele de morărit - făina de grau şi malaiul - sunt distribuite în întreaga ţară, în ţări din UE, dar şi în ţări din Asia, potrivit datelor de pe site-ul companiei. În 2019, firma a realizat un profit de aproape 16 milioane de lei, în creştere cu 60% faţă de anul anterior, arată datele publice.