România are potenţialul de a avea mai multe tranzacţii de peste 1 mld. euro, iar investitorii se uită cu interes în zona energiei verzi. „Sunt foarte mulţi bani în piaţă“

Autor: Miruna Diaconu 22.04.2021

♦ „Energia regenerabilă este un topic de interes pentru fiecare companie din lume, toţi se uită atent la tranziţia energetică“ ♦ Alte domenii de interes pentru investitori sunt tehnologia, sănătatea, piaţa imobiliară şi logistica ♦ În piaţa de M&A sunt foarte mulţi bani, sunt jucători care sunt foarte interesaţi de sectoare care performează şi sunt atractive ♦ Perspectivele pentru 2021 sunt foarte bune ♦ O altă tendinţă tot mai evidentă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii este apetitul crescut al afacerilor locale de a face tranzacţii peste hotare şi de a se extinde astfel în afara României.

 

România are potenţialul de a vedea mai multe tranzacţii de peste 1 mld. euro, cum a fost cea din 2020 în care CEZ şi-a vândut operaţiunile din România către fondul australian de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Estate (MIRA). Valoarea tranzacţiei a depăşit acest nivel, în istoria capitalistă a României fiind doar alte trei asemenea dealuri.

Creşterea mediului de afaceri local creează pre­mi­sele ca o altă astfel de tranzacţie să fie posibilă în viitorul apropiat. Unul dintre sectoarele cele mai inte­resante pentru investitori este cel al energiei verzi, sector ce ar putea fi subiectul unor tranzacţii viit­oare, au spus participanţii din cadrul ediţiei din acest an a videoconferinţei Top Tranzacţii orga­nizate de  Ziarul Financiar în parteneriat cu EY.

„Există ponteţial, România are o economie mare comparativ cu alte state din regiune. Cel mai activ sector ca volum de tranzacţii a fost în 2020 energia. O mutare semnificativă este cea prin care Hidroelectrica a cumpărat parcul eolian de la Crucea, e prima tranzacţie în care o companie de stat cumpără o companie privată şi cu capital străin pentru a-şi dezvolta strategia de a continua să fie o companie verde. Sunt foarte mulţi bani în piaţă, interesul pentru energie verde este mare“, spune Florin Vasilică, partner, strategy and transactions leader EY România, EY CESA capital & debt advisory leader.

Vânzarea operaţiunilor CEZ în România către fondul australian de investiţii Macquarie Infra­struc­ture and Real Estate (MIRA) se află pe locul opt în topul celor mai mari tranzacţii din regiune în 2020. Totodată, tranzacţia din toamna anului trecut a fost cea mai mare din ultimii zece ani din România.

O altă premieră a anului 2020 a fost tranzacţia prin care compania de stat Hidroelectrica a preluat parcul eolian de la Crucea şi filiala STEAG Energie România, deţinute de grupul german STEAG. Tranzacţia în care Hidroelectrica a fost implicată a fost prima de tipul acesta, având în vedere că o companie de stat a cumpărat o companie privată cu capital străin. Însă, Bogdan Nicolae Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, spune că nu va fi singura tranzacţie pe care o vom vedea din partea companiei de stat.

„Este un bun moment pentru a face noi investiţii, pentru a diversifica, astfel încât să reuşim să fim competitivi nu doar pe plan intern, ci şi atunci când vom intra în competiţie cu marii jucători europeni. Viitorul, cel puţin în Europa, este al energiei verzi, iar pe zona de investiţii noi Hidroelectrica va fi unul dintre actorii importanţi“, spune Bogdan Nicoale Badea, punctând faptul că Hidroeletrica doreşte să îşi diversifice portofoliul de producţie a energiei şi se uită atent atât la partea de eoliene, cât şi spre parcurile solare.

Tranzacţiile din sectorul energetic vor ţine capul de afiş şi anul acesta, având în vedere că businessurile din energie au sprijinul finanţatorilor. Bogdan Nicolae Badea precizează faptul că Hidroelectrica are de gând să se dezvolte şi să ajungă un jucător regional. „Ne uităm nu doar la ce se întâmplă în România, ci şi la ce se întâmplă la ţările din jur. Sunt multe oportunităţi care pot fi exploatate şi cred că acest prim pas se va traduce printr-o achiziţie a unui jucător din zonă astfel încât uşor-uşor să devenim o companie multinaţională care să joace pe piaţa europeană într-o primă etapă“, mai spune Badea.

Totodată, sectorul de energie nu este interesant doar pentru investitorii din această zonă, ci repre­zintă un topic de interes pentru toate companiile mari care se uită atent la tranziţia energetică.

„Energia regenerabilă este un topic de interes pentru fiecare companie din lume care se uită atent la tranziţia energetică. Când nu eşti o companie de energie poţi avea multe posibilităţi de expunere. Acum câţiva ani când am văzut că o compane de retail a cumpărat un parc de eoliene şi am crezut că e o greşeală“, precizează Arnaud De Giovanni, Ernst & Young global renewables leader, global power & utilities SaT leader.

Participanţii din cadrul videoconferinţei au mai spus faptul că cele mai atractive sectoare la care se pot uita anul acesta investitorii sunt în primul rând energia, dar şi logistica, având în vedere creşterea accelerată a e-commerceului, alături de tehnologie, sănătate şi imobiliare.

Companiile româneşti se află într-o continuă dezvoltare şi devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini.

„Cred că în piaţa de M&A sunt foarte mulţi bani, sunt jucători care sunt foarte interesaţi de sectoare care performează şi sunt atractive, cred că perspectivele pentru 2021 sunt foarte bune. Avem şi impusul din zona macro“, spune Andrei Eftimie, associate partner capital & debt advisory, Central & Southeast Europe at EY.

Mihnea Crăciun, managing partner Endeavor, este de aceeaşi părere şi anume faptul că businessurile locale au devenit tot mai atractive, iar România se află în topul geografiilor interesante odată cu creşterea unor companii precum UiPath şi FintechOS.

„Cred că vor fi două sectoare active în perioada următoare, unul va fi tech-ul pentru că avem initiative interesante şi idei bune, iar pe de altă parte energia va fi un subiect“, spune Mihnea Crăciun.

Piaţa locală şi cea regională sau europeană merg mână în mână cu economia şi consumul privat. Astfel ele se aflau într-un moment bun înainte ca pandemia să lovească.

În 2020, impactul acestui eveniment mondial a fost resimţit, mai ales în primul semestru. În a doua parte a anului însă interesul investitorilor a revenit. Pe piaţa de M&A din România s-au semnat anul trecut circa 148 de tranzacţii cu o valoare totală publică de aproximativ 5 mld. dolari, însă nu toate valorile tranzacţiilor au fost făcute publice.

 

Florin Vasilică, strategy and transactions leader EY România, EY CESA capital & debt advisory leader

► Vedem că mai mult de jumătate dintre tranzacţii sunt locale, ceea ce reprezintă o schimbare de tendinţă. Nu este clar dacă va continua trendul şi în 2021.

► Poate cel mai îmbucurător fapt este că avem firme din România care continuă să iasă în afară. Au fost destul de timide până acum.

► Există ponteţial, România are o economie mare comparativ cu celelalte state din regiune. Poate se pot dezvolta jucători regionali, vedem din ce în ce mai mulţi antreprenori care vor să iasă în afara României.

► Cel mai activ sector ca volum de tranzacţii este energia, o tranzacţie semnificativă este cea în care Hidroelectrica a cumpărat parcul eolian de la Crucea, e prima tranzacţie în care o companie de stat cumpără o companie privată şi cu capital străin pentru a-şi dezvolta strategia de a continua să fie o companie verde.

► Aşteptările sunt ca în zona de M&A să continue activitatea, iar o tendinţă importantă este aceea de regândire a lanţului de aprovizionare care a fost destul de afectat în perioada pandemiei şi va fi regândit la multe niveluri. România, cu prezenţa în UE şi avantajul costului muncii, poate beneficia de această reindustrializare a Uniunii Europene.

► Sectoarele care vor performa în 2021 sunt tehnologie, logistică, regenerabile, imobiliare şi zona de sănătate. Toate elementele care impulsionează zona de M&A sunt aliniate pentru 2021, partea de creştere a economiei este semnificativă.

► Sunt foarte mulţi bani în piaţă, interesul pentru energie verde este mare.

 

 

Bogdan Nicolae Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

► Anul trecut a fost o premieră şi pentru noi. Această tranzacţie (achiziţia parcului eolian de la Crucea - n.red.) deschide calea diversificării portofoliului Hidroelectrica şi nu doar din perspectiva surselor de producţie. Pe lângă energia hidro pe care Hidroelectrica în mod tradiţional o producea, avem acum un parc eolian şi urmează să dezvoltăm sau să preluăm şi alte proiecte noi, chiar în zona solară.

► Este un bun moment pentru a face noi investiţii, pentru a diversifica portofoliul, pentru a dezvolta noi capacităţi astfel încât să reuşim să fim competitivi nu doar pe plan intern, ci şi atunci când vom intra în competiţie cu marii jucători europeni. Viitorul, cel puţin în Europa, este al energiei verzi, iar Hidroelectrica va fi unul dintre jucătorii importanţi.

► Noi avem un buget pe zona de M&A pregătit. Nu cred însă că doar bugetul este relevant astfel încât să dăm o imagine asupra apetitului investiţional pe care Hidroelectrica îl are. Am reuşit tranzacţia de la Crucea. Având în vedere poziţia companiei şi apetenţa băncilor de a finanţa astfel de investiţii, am reuşit să închidem o linie de credit de 1,25 mld. lei în condiţii avantajoase ceea ce ne arată că în situaţia în care apar alte oportunităţi capacitatea Hidroelectrica de a participa la astfel de achiziţii este foarte mare.

► Primul pas pentru a ieşi în afara graniţelor ţine tot de piaţa de M&A. Ne uităm nu doar la ce se întâmplă în România, ci şi la ce se întâmplă în ţările din jur.

► Sunt multe oportunităţi care pot fi exploatate şi cred că acest prim pas se va traduce printr-o achiziţie a unui jucător din zonă astfel încât uşor-uşor să devenim o companie multinaţională care, într-o primă etapă, să joace pe piaţa europeană, pentru că va oferi foarte multe oportunităţi.

 

 

Arnaud De Giovanni, Ernst & Young global renewables leader, global power & utilities SaT leader

► Proiectele pe hidrogen vor fi de interes. Dacă ne uităm la proiectele care au fost anunţate, sunt de circa 300 de ori mai multe versus cele care există în prezent.

► Zona energiei regenerabile este încurajată şi de state, şi la nivel regional şi global. Aici vorbim de Green Deal şi de American Jobs Plan, ambele planuri vizează investiţiile în tran­ziţia energetică. E un semn de încurajare din partea statelor.

► Cei care au început să investească în regenerabile vin din zone diferite. Sunt multe active care urmează să se contruiască sau care se dezvoltă, vedem investitori încântaţi să se expună la astfel de riscuri.

► În România, cele două valuri ale energiei regenerabile au fost influenţate de legislaţie. Există interes pentru România, fiind una dintre cele mai atractive ţări din Uniunea Europeană pentru investitori din perspectiva faptului că posibilele încasări ale lor pot fi mai mari decât în alte ţări care dejaşi-au dezvoltat proiecte mari în zona de energie regenerabilă.

► Energia regenerabilă este un topic de interes pentru fiecare companie din lume, toată lumea se uită atent la tranziţia energetică.

► Când nu esti o companie de energie poţi avea multe posibilităţi de expunere. Acum câţiva ani când am văzut că o companei de retail a cumpărat un parc eolian şi am crezut că e o greşeală. Acum vedem că mulţi retaileri sunt interesaţi de domeniu.

 

 

Andrei Eftimie, associate partner capital & debt advisory, Central & Southeast Europe at EY

► Cred că în piaţa de M&A sunt foarte mulţi bani, sunt jucători care sunt foarte interesaţi de sectoare care performează şi sunt atractive, cred că perspectivele pentru 2021 sunt foarte bune, avem şi impulsul din perspectiva macro.

► Cred că o să avem o continuitate în ceea ce priveşte trendul pe sectoare şi văd în continuare partea de energie regenerabilă ca un sector foarte interesant din perspectiva M&A. Sectorul de real estate îşi va continua trendul favorabil şi aici văd potential foarte mult pe partea de logistică, având în vedere şi creşterea a tot ce înseamnă tranzacţii pe e-commerce.

► Partea de sănătate este în continuare foarte atractivă pentru că mulţi investitori pariază pe această creştere a c

lasei de mijloc şi a consumului, vom vedea activitate.

► Un investitor strategic îşi permite să plă­teas­că mai mult decât un investitor financiar, cred că în partea de energie o să avem mai mulţi investitori strategici şi în industriile de consum vom avea mai mulţi investitori financiari.

 

 

Marius Nicolae, head of technology, strategy and transaction, EY România

► IT&C ţine foarte mult din PIB-ul României. Dacă vorbim de tranzacţii, în zona companiilor de IT&C, aş merge către centre de dezvoltare, centre care să accelereze competenţele actuale şi care ar avea nevoie să fie aduse la un nivel mai mare.

► Dacă ne uităm la zona de start-up-uri, se vede o evoluţie foarte bună. Ecosistemul este unul tânăr, dar avem doi unicorni, eMAG şi UiPath, avem un urmăritor Bitdefender şi avem în spatele lor alţi urmăritori cum ar fi FintechOS. Competenţele acestor companii au dovedit rezultate.

► Avem urmăritori (de unicorni - n.red.) şi pot exista surprize în piaţă de unde ar putea apărea o nouă firmă evaluată la peste 1 mld. euro. Dacă ar fi să urmărim evoluţia pieţei de unicorni, România stă foarte bine. Pe viitor, mi-aş concentra atenţia şi pe zona de creştere în companiile mai mici ca să asigurăm şi un pipeline pentru viitor.

 

 

Mihnea Crăciun, managing director, Endeavor

► Cred că în zona de start-up-uri avem de-a face cu o dinamică foarte puternică, cred că la nivelul companiilor deja bancabile sau al companiilor mari vom avea de-a face cu două tendinţe. Una este o tendinţă de dezvoltare şi creştere pentru că piaţa începe să îşi revină. Pe de altă parte este spectrul inflaţiei care planează asupra economiei globale.

► Volatilitatea pieţei explică foarte mult din faptul că nu putem spune dacă mergem într-o direcţie sau alta. Există disponibil în piaţă din punctul de vedere al banilor, există şi o capacitate în piaţă. Dar există şi multe semne de întrebare privind viitorul.

► România este în topul geografiilor interesante pentru că odată cu creşterea UiPath şi FintechOS încep să apară investitori mari în companiile originare din România.

► Cred că vor fi două sectoare active în perioada următoare, unul va fi tech-ul pentru că avem initiaţive interesante şi idei bune, iar pe de altă parte energia va fi un subiect de interes.

 

 

Cristian Munteanu, managing partner, Early Game Ventures

► Numărul unicornilor a crescut, dar eu sunt foarte optimist legat şi de viitorul start-up-urilor din tehnologie în România. Fondul nostru a început să investească în 2019 în companii din domeniu, suntem în anul trei de investiţii, vedem cum companii din portofoliul nostru s-au maturizat, sunt în etapa în care încep să ridice etape mari în sfârşit. A fost nevoie de timp ca să ajungem aici.

► Sunt foarte încrezător, avem companii care sunt în discuţii cu cei mai mari investitori din lume şi în a doua jumătate a anului vom anunţa nişte serii de mare răsunet.

► În opinia mea, dacă ar fi să pariez pe o verticală sau alta, aş miza pe infrastructura de cloud, acolo e un domeniu în care România ar putea da o companie de sute de milioane sau pe zona de consumer products. Totuşi, surprizele astea pot apărea oricând, nu pot să spun că în România vom avea încă 10 unicorni în următorii cinci ani, dar eu sper să avem încă doi.

 

 

Adrian Stănculescu, head of Abris România

►Preţul materiilor prime în general e pe creştere, ceea ce te duce imediat cu gândul că urmează o cerere, însă datorită acestor bani mulţi care sunt în piaţă, putem avea şi nişte factori speculativi care cresc preţurile în această perioadă.

► Bani în piaţă sunt, şi în România şi în restul lumii, bani sunt care caută proiecte interesante. Economia globală se va confrunta tot mai puţin cu absenţa finanţării.

► Cred că oportunitatea rămâne în România, vedem companii foarte ambiţioase în această perioadă. Cei care nu au fost afectaţi au planuri mai ambiţioase. Sunt şi unii care au beneficiat şi au creat fluxuri de numerar semnificative pentru dezvoltare, aceştia fie se finanţează singuri, fie cu băncile.

► Cei care au fost afectaţi fundamental sunt într-o zonă gri şi aşteaptă să vadă ce vor face. Sunt şi companii care au fost afectate temporar  şi se gândesc că lucrurile îşi vor reveni şi vor ieşi iar în piaţă probabil în 2021-2022.

 

 

Dan Mihăescu, partener fondator, GapMinder Ventures

► Noi avem 20 de companii în care am investit - 10 la nivel de accelerare şi 10 de tip seed. Cred că toate companiile din portofoliul nostru, toate aceste start-up-uri, au făcut mici pivotări pe parcurs.

► E normal pentru orice start-up să îşi valideze lucrurile pe care le credea la început până atinge acel punct absolut esenţial în viaţa sa, punct numit product market fit, când produsul se potriveşte cu piaţa.

► E greu să spun cine va fi următorul unicorn. Vrem ca un număr cât mai mare de companii de la noi din portofoliu să se apropie de sute de milioane evaluare.

► Unicornul este doar o etichetă, puţin cam folosită, trebuie revizuite şi standardele la care cineva e numit unicorn. Cred că avem multe companii în portofoliu care pot avea evaluări de sute de milioane de euro sau dolari şi muncim cât putem ca să ajutăm echipele pe care le avem ca să ajungă unicorni.

 

 

Cristian Rusu, fondator al Casei Rusu

► Pe domeniul nostru de activitate (mobilă - n.red.), după tranzacţia mea cu fondul (Greenbridge Partnes) au apărut multe businessuri de familie interesate de a încerca cel puţin o tranzacţie de genul acesta. Din 2020 am avut multe discuţii cu colegi din piaţă care au afaceri de familie şi îşi doresc şi ei să încerce o astfel de tranzacţie. Unii vor să rămână în acţio­na­riat, alţii preferă să facă exit total. Negociem cu ei.

► Companiile din domeniul nostru, după încetarea restricţiilor din vară, au cunoscut o creştere semnificativă. E un trend care probabil va dura până în sezonul estival din 2021. Vedem dacă perioada de concedii va fi fără restricţii. Acum în piaţă e o cerere exagerată.

► Cred că marea problemă a fost de viziune, cum vedeam lucrurile în familie şi cum văd lucrurile cu un fond de investiţii. Un fond m-a ajutat foarte mult pentru că a venit cu o viziune deja formată. Extinderea pe pieţele externe e greu de făcut, ai nevoie de un partener care crede în asta. Fondul are şi finanţele şi viziunea şi planurile acum vizează dezvoltarea peste hotare.

 

Mălin Ştefănescu, preşedinte, TechAngels

► La TechAngels sunt 100 de oameni care sunt interesaţi de investiţii în start-up-uri. Fiecare are regulile lui, ceea ce e foarte bine pentru că se poate găsi o potrivire. Pe mine mă interesează în primul rând rezilienţa antreprenorilor. Mă uit şi la ce au făcut până atunci, pentru că până la urmă existenţa unui produs e dovada că echipa poate realiza acel lucru.

► Decizia de a face o tranzacţie nu îi aparţine doar investitorului, ci şi antreprenorului, cel puţin în cazul celor buni.

► Noi ne-am asumat faptul că ceea ce facem este, în afară de a da nişte bani, şi o zonă de mentoring. Încercăm să dăm sfaturi pentru a-i ajuta pe fondatorii de start-up-uri.

► Eu sper să vedem zeci de unicorni. Visul americam şi ce a însemnat el se recreează în tech, în acest ecosistem. Noi ne-am asumat că încercăm să ne luăm cât mai multe start-up-uri care ni se potrivesc să le ducem la nivelul următor.